"Kada strani investitori dođu u jednu zemlju, korupcija je za njih porez koji plaćaju kriminalcima"

Prema riječima Ćalović Marković, pošteni građani koji inače ne bi bili uključeni u korupciju, to rade samo zbog toga da bi preživjeli i mogli dođu do osnovnih servisa i prava
100 pregleda 3 komentar(a)
Vanja Čalović Marković, Foto: EU Info Centar
Vanja Čalović Marković, Foto: EU Info Centar
Ažurirano: 05.12.2017. 07:28h

Korupcija je ubica demokratije, ona podriva vladavinu prava, onemogućava jednakost građana pred zakonima i da budu slobodni, da biraju slobodno i time podriva temelje demokratije, poručila je juče direktorica MANS-a Vanja Čalović Marković na otvaranju Nedjelje borbe protiv korupcije u EU info centru.

"Kada strani investitori dođu u jednu zemlju, korupcija je za njih porez koji plaćaju kriminalcima", rekla je ona.

Direktorica MANS-a je rekla da u Crnoj Gori postoji sistemska korupcija i veliki broj građana gubi nadu da se bilo šta može promijeniti.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav podsjetio je da je izvještajima EU korupcija problem u svim zemljama kandidatima. ”U interesu svih je da se borimo protiv nje“, saopštio je Orav.

Kako je kazao, mediji i organizacije civilnog društva moraju biti pohvaljeni i vrednovani zbog doprinosa procesu pristupanja Crne Gore EU, u oblasti vladavina zakona i za osnaživanje i rad koji je slobodan od pritiska i zastrašivanja, što treba da im bude osigurano.

"Delegacija EU nastaviće da podržava sve inicijative poput ove koja približava Crnu Goru Uniji", poručio je Orav.

U EU info centru je otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića i Dušana Gađanskog, a danas će biti rasprava o ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije. Srijeda će biti posvećena ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije, četvrtak raspravi o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

"Jer ne kaže se džaba da je transparentnost glavni lijek za korupciju. Kada upalite svjetlo, mrak nestaje", rekla je Ćalović Marković.

U petak će biti održan događaj posvećen borbi protiv korupcije u procesu evropskih integracija, a 11. decembra nacionalna antikorupcijska konferencija.

Prema riječima Ćalović Marković, pošteni građani koji inače ne bi bili uključeni u korupciju, to rade samo zbog toga da bi preživjeli i mogli dođu do osnovnih servisa i prava.

"Zbog toga veliki broj ljudi smatra da se u Crnoj Gori, nažalost, ne možemo izboriti protiv korupcije, jer je ona sveprisutna", navodi Ćalović Marković.

Ona je kazala da ne misli tako.

"Možemo to da uradimo zajedno, kada postoji pritisak iz zemlje i iz inostranstva".

Ona je najavila da će na antikorupcijskoj konferenciji govoriti veliki broj stranih eksperata, koji će govoriti kako u njihovim zemljama, u kompleksnijim okruženjima, uspijevaju da otkriju, procesuiraju i kazne mnogo komplikovanije slučajeve nego što je to u Crnoj Gori.

"Imaćemo posebne događaje sa građanima i pozivaćemo ih da bez straha prijave korupciju MANS-u", rekla je ona.

Bonus video: