Za žensko preduzetništvo 40 hiljada eura

Na konkurs Opštine Nikšić se prijavilo 77 preduzetnica, a Komisija je izabrala 39

5461 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnjeg potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić

Dobitnice sredstava iz budžeta Opštine Nikšić, opredijeljenih za podršku ženskom preduzetništvu, potpisale su juče ugovore. Na konkurs se prijavilo 77 preduzetnica, a Komisija je izabrala 39 koje će biti finansijski podržane od 750 do dvije hiljade eura.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Sonje Nikčević, kazala je da je donijeta jednoglasna odluka da ukupna sredstva u iznosu od 40.000 eura podijele većem broju preduzetnica koje ispunjavaju uslove.

Milanka Gluščević riješila je da valorizuje svoju biznis ideju i da nakon 20 godina rada kod privatnika postane, kako je kazala, svoj gazda. Odlučila je da sugrađanima ponudi domaća jela spremljena od organskih proizvoda.

“Ne osporavam kvalitet, ali činjenica je da smo zasićeni brzom hranom. Mislim da će ovo doprinijeti da naš grad ima i obroke koji će biti za ponijeti, zdravi za djecu, za starije ljude, za kompletnu populaciju koja se opredijeli da se zdravo hrani“, kazala je Gluščević.

Ukoliko sve bude kako očekuje, zaposliće još dvije osobe. Objašnjava da je za otvaranje domaće kuhinje tražila 2.500 eura, a da je od Opštine dobila 2.000. Već je ostvarila kontakte sa proizvođačima organske hrane, a nada se saradnji i sa ostalim preduzetnicama koje su dobile sredstva od Opštine.

Dragana Mijušković, koja je u novembru prošle godine otvorila Agenciju za medije i marketing i bavi se veb novinarstvom, konkurisala je sa biznis idejom vezanom za digitalizaciju turizma, i od Opštine je dobila 750 eura.

“Kako nam je i vrijeme korone pokazalo sve se premjestilo onlajn, pa sam došla na ideju da preko svog portala i preko društvenih mreža predstavim turističke agencije iz Nikšića, a samim tim i turistički potencijal grada“, kazala je Mijušković.

Ona se za samostalan posao odlučila kada je vidjela da ne može da nađe posao u struci.

Prvih pet sa rang-liste dobile su po 2.000 eura, narednih 18 po hiljadu, a ostale po 750 eura.

Bonus video: