Plav: Uručene nagrade literarnog konkursa "Čovjek živi dok ga po dobru pominjemo"

Prvoplasiranoj učenici Nejri Orahovac iz Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi, drugoplasiranoj Ervini Omeragić iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava i trećeplasiranoj učenici Mii Mrgunović iz JU Srednja građevinsko-geodetska škola "Inž. Marko Radović" iz Podgorice, nagrade su uručili predsjednik opštine Plav Nihad Canović, predsjednica SO Jasmina Cikotić i direktor škole Bećo Bašić, Rifat Balić

2042 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Plav
Foto: Opština Plav

Na Dan knjige i autorskih prava u Plavu su svečano uručene nagrade sa literarnog konkursa "Čovjek živi dok ga po dobru pominjemo", raspisanog povodom 83 godine od rođenja književnika Huseina Bašića.

Prvoplasiranoj učenici Nejri Orahovac iz Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi, drugoplasiranoj Ervini Omeragić iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava i trećeplasiranoj učenici Mii Mrgunović iz JU Srednja građevinsko-geodetska škola "Inž. Marko Radović" iz Podgorice, nagrade su uručili predsjednik opštine Plav Nihad Canović, predsjednica SO Jasmina Cikotić i direktor škole Bećo Bašić, Rifat Balić.

Takođe trećešlasiranoj učenici Elvisi Latić iz JU Srednja mješovita škola iz Petnjice, nagradu je uručila nastavnica maternjeg jezika i književnosti iz Plava, Svetlana Božović.

Za specijalno pohvaljeni rad učeniku Ivanu Mitroviću iz JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava, nagradu je uručila nastavnica maternjeg jezika i književnosti iz Plava, Senada Đešević.

“Raspisivanjem literarnog konkursa, cilj nam je bio da obilježimo 83 godine od rođenja, a ujedno podsjetimo na veličinu i značaj jednog od najvećih umjetnika, književnika, hroničara, istraživača i sakupljača narodnog stvaralaštva Bošnjaka sa naših prostora, a i šire, Huseina Bašića” – kazala je profesorica Senada Đešević.

On je dodala da su mladi stvaraoci u svojim radovima kroz maštu i snove, ispoljili i pokazali veliki talenat, zrelost, ozbiljnost i poštovanje prema svojoj otadžbini i narodu kojem pripadaju, poštovanje prema književnosti i umjetnosti uopšte, prema književniku Huseinu Bašiću, njegovom stvaralačkom radu, bez ikakvog uticaja, prisile i nadoknade, bez obzira na razred, smjer koji pohađaju, iskazujući ljubav prema lijepoj riječi, stvarajući nešto što vrijedi. Njihovo stvaralaštvo nas je oplemenilo i ohrabrilo, jer su bez sumnje radovi zasnovani na svom ličnom doživljaju, ideje uhvaćene u posebnom trenutku, oivičene njihovim stavovima, dajući pečat na domovinu, književnost, ljuba.

“Naglasila bih, da su svi radovi kvalitetni i da su vrijedni poštovanja i pohvale. Četiri odabrana rada, među sedamdeset i pet pristiglih radova, su nam pokazatelj, da su najbolji među najboljima, da su nijanse odlučivale, te da je trud, koji je dopro iz dubine mlađanih duša, izdvojen i nagrađen. Vođeni idejom, da što više učenika nagradimo, smatram, da smo učenike podstakle, motivisale, ohrabrile i usadile ljubav, koju treba da gaje prema pisanoj riječi, čitanju i poštovanju onih koji pišu”kazala je Đešević.

Nakon dodjele, dobitnici nagrada i njihovi mentori su obišli Kulu Redžepagića i Etno muzej Šućo Redžepagić.

Bonus video: