MUP će formirati Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja

Tim će kroz sagledavanje dosadašnje prakse i analizu konkretnih slučajeva, raditi na utvrđivanju daljih smjernica za postupanje i unapređenje rada i rezultata na planu prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja”, saopšteno je iz MUP-a
74 pregleda 0 komentar(a)
MUP Crne Gore, Foto: MUP
MUP Crne Gore, Foto: MUP
Ažurirano: 04.12.2017. 16:41h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) formiraće Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja, koji će raditi na utvrđivanju smjernica za postupanje i unapređenje rada i rezultata na prevenciji i suzbijanju tog problema.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor policije Slavko Stojanović i pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković sastali su se sa predstavnicama nevladinih organizacija koje se bave nasiljem u porodici, a koje su predstavljale direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević i direktorka SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Nataša Međedović.

Cilj sastanka je, kako je saopšteno iz MUP-a, bio utvrđivanje modaliteta za unapređenje saradnje, kao i sagledavanje metoda rada i postupanja u slučajevima prijavljivanja porodičnog nasilja.

Nuhodžić je najavio da će u narednom periodu biti formiran Operativni tim koji će, pored policijskih službenika, činiti i predstavnici civilnog sektora i drugih nadležnih institucija.

“Tim će kroz sagledavanje dosadašnje prakse i analizu konkretnih slučajeva, raditi na utvrđivanju daljih smjernica za postupanje i unapređenje rada i rezultata na planu prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja”, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, sagovornici su se saglasili da je za bolju i efikasniju prevenciju i zaštitu od porodičnog nasilja neophodna jača saradnja i koordinacija nadležnih institucija – centara za socijalni rad, policije, tužilaštava i sudova, kao i temeljnije vođenje evidencija i uvezivanje baza podataka.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno inicirati dodatne obuke službenika na svim nivoima - od rukovodnog do izvršnog, kako bi se osigurao adekvatan pristup i pružila veća podrška žrtvama porodičnog nasilja, ali i podstaklo izricanje mjera prema izvršiocima nasilja.

Sagovornici su, kako se navodi, ocijenili da je, u cilju postizanja veće efikasnosti na planu borbe protiv nasilja u porodici, potrebno pooštriti kaznenu politiku.

“Statistika ukazuje da je u posljednjih nekoliko godina broj žena koje prijavljuju porodično nasilje u porastu, što je pokazatelj njihove osnaženosti, ali na planu dodatne podrške žrtvama porodičnog nasilja svi društveni subjekti - od institucija, do nevladinog sektora, istaknutih pojedinaca i medija, moraju zajedno doprinijeti unapređenju i jačanju društvene svijesti o ovom problemu”, poručeno je današnjeg sastanka.

Bonus video: