Po 10.000 eura za podršku ženskog preduzetništva

Pravo da konkurišu, sa najviše dva biznis plana od kojih će biti podržan samo jedan, imaju nezaposlene žene i preduzetnice. Iz Opštine pojašnjavaju da će prednost imati biznis planovi koji podstiču ekonomski razvoj, i iz oblasti poljoprivrede

6324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Za podršku ženskom preduzetništvu opštine Mojkovac i Kolašin opredijeliće ove godine po 10.000 eura.

Javni poziv za raspodjelu novca raspisan je prije nekoliko dana. Pravo da konkurišu, sa najviše dva biznis plana od kojih će biti podržan samo jedan, imaju nezaposlene žene i preduzetnice.

Iz Opštine pojašnjavaju da će prednost imati biznis planovi koji podstiču ekonomski razvoj, i iz oblasti poljoprivrede - za unapređenje voćarstva, povrtlarstva, stočarstva...

Mojkovčanke mogu da konkurišu i sa poslovnim idejama koje podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizma, sporta i kulture...

“Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava za biznis plan ne može iznositi više od 30 odsto iznosa predviđenog budžetom Opštine za podršku ženskom preduzetništvu. Nezaposlene ili žene preduzetnice mogu konkurisati za dio sredstava ili ukupan iznos potreban za realizaciju aktivnosti iz biznis plana”, saopštili su iz Opštine.

I kolašinska Opština opredijelila je 10.000 eura za podršku sugrađankama koje namjeravaju da se upuste u poslovne vode, ili da unaprijede biznis.

Tokom prošle godine, sredstva iz fonda namijenjenog ženskom preduzetništvu iskoristile su samo četiri Kolašinke. Njihovi biznis planovi podržani su iznosima od 1.000 do 3.000 eura, a odnosili su se na zanatske usluge, unapređenje proizvodnje sira, izradu suvenira i pekarske proizvode.

Kako je saopštila komisija za raspodjelu, 3.500 eura je ostalo nesrapoređeno i taj novac će biti prenijet u budžet za ovu godinu.

Bonus video: