unicef pozvao roditelje da vakcininišu djecu

Rutinska imunizacija djece ključna tokom pandemije

UNICEF i Delegacija EU u Crnoj Gori podržavaju Ministarstvo zdravlja da pokrene nacionalnu kampanju za hitno povećanje stope imunizacije protiv malih boginja, zauški i rubeole u Crnoj Gori.

2210 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Unicef CG/Duško Miljanić
Ilustracija, Foto: Unicef CG/Duško Miljanić

Vakcine djeluju. Zato je u domenu javnog zdravlja veoma važno da se, uz sprovođenje imunizacije protiv koronavirusa, istovremeno obezbijedi rutinska vakcinacije djece tokom pandemije.

Iz tog razloga, tokom ovogodišnje Svjetske nedjelje imunizacije, Ministarstvo zdravlja, Delegacija EU u Crnoj Gori, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija pozivaju roditelje da osiguraju da njihova djeca dobiju rutinske vakcine, pridržavajući se mjera #DistancaMaskaRuke.

„Ministarstvo zdravlja poziva na vakcinaciju sve djece, u skladu s kalendarom imunizacije, kako bi se izbjegle nove zdravstvene krize zbog izbijanja bolesti koje se mogu u potpunosti spriječiti”, poručila je Jelena Borovinić-Bojović, ministarka zdravlja Crne Gore.

Stopa imunizacije za prvu dozu vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR1) smanjila se u Crnoj Gori sa 90%, u 2010. godini, na zapanjujuće nizak nivo od 23,88% među djecom rođenom 2019. godine, koja su prvu dozu vakcine protiv malih boginja trebala da prime tokom 2020.

„Vakcinacija sve djece mora se vršiti paralelno sa sprovođenjem imunizacije protiv COVID-a-19. Vakcine svake godine spašavaju od smrtonosnih bolesti od 2 do 3 miliona djece. Vakcinacija protiv malih boginja spriječila je preko 23 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2018. godine. Svi imamo kolektivnu odgovornost da radimo ono što je najbolje za našu djecu i društvo – da slijedimo rutinsku imunizaciju radi zaštite naše djece i djece naših komšija”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

UNICEF i Delegacija EU u Crnoj Gori podržavaju Ministarstvo zdravlja da pokrene nacionalnu kampanju za hitno povećanje stope imunizacije protiv malih boginja, zauški i rubeole u Crnoj Gori.

„Vakcine spašavaju živote. EU podržava napore Crne Gore u vezi s rutinskom vakcinacijom kako bi osigurala da sva djeca ostvare svoje pravo da rastu zdravo i dostignu svoj puni potencijal”, rekla je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Prema nedavnom istraživanju SZO, mnoge zemlje i dalje prijavljuju prekide u rutinskoj vakcinaciji zbog pandemije, što otvara put novim epidemijama i ugrožava napredak koji je do sada postignut zahvaljujući kontinuiranoj imunizaciji kroz decenije. Jedna od ključnih inicijativa Evropskog programa rada je Evropska agenda imunizacije 2030, koja otvara novi put u rješavanju nejednakosti u stopama imunizacije među zemljama evropske regije, kao i unutar njih. Ova inicijativa je sada od posebnog značaja s obzirom na to da su stope imunizacije ugrožene.

„Zajedno sa zemljama članicama, našim partnerima UNICEF-om, Gavijem i drugima, rješavaćemo ove izazove i podržati oporovak od pandemije Covid-a-19”, istakla je dr Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Kampanja za vakcinaciju protiv malih boginja, zauški i rubeole dio je dvogodišnje zdravstvene inicijative koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj ove inicijative je da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa i da istovremeno sprovodi rutinsku imunizaciju kako bi izbjegla epidemije bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

Preporučujemo za Vas