Bez policijskog časa između subote i nedjelje, ostaje zabrana međugradskog saobraćaja vikendom

U Pljevljima i Šavniku dozvoljen je rad vaspitno-obrazovnih ustanova, pohađanje nastave, rad igraonica. Privredna društva radiće od 7 do 22 časa, ugostiteljski objekti do 23 sata, rad kladionica dozvoljen je takođe do 22 sata

112428 pregleda 587 reakcija 73 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 29.04.2021. 11:50h

Minstarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se 201.200 kineskih vakcina nalazi na putu za Crnu Goru, i da će 1. maja stići na aerodrom.

"Masovna vakcinacija započeće u očekivanom terminu i očekujemo da će odziv građana biti dobar", rekla je Borovinić Bojović.

Istakla je da Sinofarm vakcine imaju serijski broj koji je poznat i Institut za ljekove u potpunosti upoznat sa svim.

"Na osnovu onoga što nam je dos sada rečeno, te vakine neće morati da prođu dodatnu provjeru na Torlaku i da ćemo masovnu vakcinaciju moći da započnemo praktično odmah", zaključila je ministarka zdravlja.

Ublažene mjere za Šavnik i Pljevlja

Kazala da policijski čas neće važiti između subote i nedelje, dok zabrana međugradskom saobraćaja ostaje na snazi.

"Što se tiče novih mjera koje će važiti od 30. aprila do 7. maja, izdvajamo ukidanje zabrane kretanja na teritoriji cijele države sa subote na nedjelju. Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do pet ujutru, ostaju na snazi."

Ministarka je istakla da od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika i da se u odnosu na prethodnu nedjelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku.

"Te dvije opštine pridružuju se kategoriji svih drugih opština koje su i ranije imale mjere koje smo definisali za svaku opštinu ispod 800 aktivnih slučajeva."

U ovim opštinama dozvoljen je rad vaspitno-obrazovnih ustanova, pohađanje nastave, rad igraonica. Privredna društva radiće od 7 do 22 časa, ugostiteljski objekti do 23 sata, rad kladionica dozvoljen je takođe do 22 sata.

Borovinić Bojović je dodala da granice Crne Gore ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

"Ostali ulaze u Crnu Goru uz negazivan PCR test, ili pozitivan igG ili uz potvrdu o vakcinaciji. Kao rezultat moje posjete Mađarskoj postignut je važan dogovor na osnovu kojeg je omogućeno da naši državljani, po pravilu reciprociteta sa državljanima Mađarske mogu slobodno da putuju između ove dvije države uz potvrdu o vakcinaciji koja će biti validna bez obzira kojom vakcinom su vakcinisani. Za razliku od ranije, Mađarska će priznavati testove koje naši ili njihovi državljani urade u Crnoj Gori", dodala je Borovinić Bojović.

Ugostiteljskim objektima koji su kršili mjere neće biti produženo radno vrijeme

Još jedna novost, kako je kazala, odnosi se na ugostiteljske objekte.

"Nijednom od ugostiteljskih objekata koji su u prethodnih šest mjeseci kršili mjere neće biti dozvoljeno produžavanje radnog vremena od onog koje je uobičajno, odnosno propisano. To znači da oni objekti koji bi mogli da rade posle ponoći, a prethodno su kažnjavani neće dobiti saglasnost Uprave policije, niti Uprave za inspekcijske poslove."

Nove mjere stupaju na snagu sjura a važiće do 7. maja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka kriva pokazuje najbolji nivo u odnosu na septembar mjesec i tokom cijelog drugog talasa što je rezultat mjera koje su sprovedene, ali i poštovanja od strane građana

On je zamolio građane da se tokom praznika pridržavaju mjera jer će od toga zavisiti epidemiološka situacija u narednom periodu, i od toga će zavisiti i sam rezultat masovne vakcinacije.

Istakao je da je trenutno jedino Andrijevica u posebnom režimu mjera, dok je situacija u primorskim opštinama veoma povoljna.

Galić: Situacija u Crnoj Gori bolja nego u odnosu na Srbiju i Hrvatsku

"Što je vrlo bitno za predstojeći turistički period. Posebno bih istakao, u ovom periodu je bio mnogo veći nivo testiranja nego na samom početku pandemije. Po broju novoregistrovanih slučajeva u aprilu, vidimo da je Crna Gora u odnosu na region u boljoj situaciji situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Što se tiče nekih konkuretnskih turističkih destinacija, bolje stoji nego Kipar, Turska i Hrvatska, a blizu je Grčkoj Italiji i Španiji. Od nekih zemalja od interesa, iz kojih bi trebalo da nam dolazi neki broj turista, vidimo da su vrijednosti približne kao kod nas ili su ispod naših", rekao je Galić.

Ocijenio je da se vakcinacija sprovodi u tempu koji prije svega zavisi od dostupnosti vakcina, odziva građana, te je pozvao građane da se odluče za vakcinaciju.

Radulović: U KCCG od početka pandemije liječeno 2.664 pacijenta, izliječena 2.262

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da se optimistični podaci koje je Galić saopštio refelktuju na rad svih bolnica u Crnoj Gori.

"KCCG trenutno ima 85 slobodnih mjesta u kovid centru, barska bolnica 100, u Bijelom Polju 27, na Cetinju 25, Beranama 48, Kotoru 14, Pljevljima 13, Nikšić ima 61 slobodno mjesto, bolnica u Brezoviku 63 mjesta. To znači da na tlu Crne Gore postoji 436 slobodnih mjesta u kovid kapacitetima, odnosno da bolnice funkcionišu sa 41 odsto popunjenosti", objasnila je Radulović.

Kazala je da, kada se govori o KCCG, prvi put može reći da imamo ovakvo dobre cifre, te da se tamo trenutno liječi 85 pacijenata, od čega je pet pacijenata na invazivnoj ventilaciji, devet na neinvazivnoj, a 33 su životno ugrožena.

Ona je saopštila da su se od početka pandemije u KCCG liječila 2.664 pacijenta, a od toga su 2.262 pacijenta otpuštena kući kao izliječeni.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministarka zdravlja kazala je da očekuje da će odziv na masovnu vakcinaciju biti dobar, te da očekuju brzo dolazak ruskih vakcina.

"Sve do sada te brojke bile su promjenljive i nisu bile pravi reprezent stanja. Masovnom vakcinacijom ostaje način zakazivanja preko broja 1717, i svi oni koji se prijave imaće prioritet. Istovremeno pozivamo sve građane da mogu bez zakazivanja da se vakcinišu u svojim opštinama jer je broj vakcionalnih punktova u Crnoj Gori 140. Neće biti razloga da uslovljavamo građane da moraju da se prijave", poručila je Borovinić Bojović.

Objasnila je da su na vizuelizaciju poslati turistički protokoli i da će uskoro biti distribuirani, svi će biti obaviješteni o zdravstvenom turističkom protokolu koji će biti na snazi.

"U okviru tog protokola postoje definisane smjernice, i svakako mogućnost korekcije određenih mjera koje su preporučene u odnosu na epidemiološku stiuaciju u zemlji, s obzirom na to da je pred nama jedan duži vremenski period."

Bonus video: