ASK: Zenka prekršio Zakon, nije prijavio novac, akcije, sinov stan

U odluci se navodi da nije u ranijim izvještajima o prihodima i imovini prijavio razliku u ostvarenim prihodima od preko 5.100 eura, prihode sina Cana Zenke od nepunih 620, ćerke Hate Zenke od malo više od 370 eura, kao i akcije koje imaju on i supruha Đulasfije Zenka

7636 pregleda 13 komentar(a)
Zenka, Foto: Boris Pejović
Zenka, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivši ministar ljudskih i manjinskih prava Mehmet Zenka prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

U odluci se navodi da nije u ranijim izvještajima o prihodima i imovini prijavio razliku u ostvarenim prihodima od preko 5.100 eura, prihode sina Cana Zenke od nepunih 620, ćerke Hate Zenke od malo više od 370 eura, kao i akcije koje imaju on i supruha Đulasfije Zenka.

Javni funkcioner, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, dužan je da u svojim imovinskim kartonima dotavi tačne i potpune podatke.

Za one koji to nisu uradili, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. U slučaju Zenke utvrđeno je da nije dostavio tačne i potpune podatke, ali i da je prekršio Zakon u dijelu koji se tiče uvećanja imovine.

On nije u zakonskom roku od 30 dana prijavio da je njegov sin postao vlasnik stana od 59 metara kvadratnih.

Zakonom je propisano da se svako uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura mora prijaviti u vanrednom kartonu, što Zenka nije uradio.

Zenka je kazao da ga djeca nisu obavijestilao prihodima, jer su u to vrijeme bili studenti i nisu živjeli u istom domaćinstvu već u studentskom domu.

U odnosu na svoje ostvarene prihode, Zenka je kazao da je smatrao da treba prijaviti samo osnovna ptrimanja i da nije trebap da prijavi dodatak na osnovna priimanja.

"U odnosu na navode o kupovini nekretnine od stran sina u spetembru 2018. godine, imenovani je naveo da je smatrao da je kupovino iste i osamostaljenjem njegovog sin on i prestao da bude član njegovog porodičnog domaćinstva i da u skladu sa zakonom nema obavezu da njegovu imovinu više oprijavljuje", navodi se u njegovom obrazloženju.

Bonus video: