Zaposleni u Opštini Budva bolovali više od pet hiljada dana

Više od četvrtine na bolovanjima, prosječno dva mjeseca, ako se uzme u obzir ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju

22887 pregleda 18 komentar(a)
Rekordan broj bolovanja: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Rekordan broj bolovanja: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo je na bolovanju, odnosno od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji 82 je odsustvovalo s posla ukupno 5.346 dana.

To se navodi u godišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu kojim rukovodi Milijana Vukotić Jelušić (GP URA).

Izvještaj opštinskog sekretarijata nalazi se u okviru izvještaja o radu predsjednika Opštine o kom će se odbornici 11. maja na zakazanoj sjednici lokalnog parlamenta izjašnjavati. Očekuje se da bi napokon trebalo da se povede polemika zbog čega toliki broj radnika Opštine Budva, ali i njenih preduzeća i ustanova te medijske kuće i TO Budve koriste bolovanja. Na bolovanjima su i sami odbornici.

Na osnovu izvještaja u koji su “Vijesti” imale uvid, prošle godine radnici lokalne uprave su zbog bolovanja prosječno odsustvovali čak 65 dana. Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju, čime se nastavlja neslavna praksa po kojoj je Opština Budva prepoznata godinama unazad.

Umjesto da se ovakav trend iz godine u godinu smanjuje, broj onih koji koriste bolovanja se povećava.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu analizirao je ukupno odsustvo zaposlenih tokom 2020. godine, bez obzira na uzroke i da li je riječ o opravdanom, neopravdanom ili hroničnom odsustvu. Sačinjen je nalaz koji je u okviru kompletnog izvještaja o radu dostavljen predsjedniku Opštine Marku Careviću.

“Na dan 31. decembar 2020. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 308 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenost na rad - bolovanja, 82 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2020. godini, što je 26,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 65 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 17 dana po zaposlenom“, navodi se u izvještaju.

Zaposleni su lani najviše koristili bolovanje tokom ljetošnje političke krize u Budvi, kada je u julu bilo rekordnih 924 dana bolovanja, a u avgustu 699. Najmanje bolovanja bilo je u maju 218 dana.

Kada je riječ o opštinskim službama, prosječan broj dana bolovanja po zaposlenom u Službi predsjednika Opštine bilo je četiri, u Službi skupštine opštine 25 u Službi glavnog administrator 12 dana. U Komunalnoj policiji i inspekciji prosječno su zaposleni bili 42 dana na bolovanjima, u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu 29, u Sekretarijatu za za zaštitu imovine šest, Sekretarijatu za urbanizam 23, Sekretarijatu za komunalno stambene poslove 13, Sekretarijatu za društvene djelatnosti 40, Sekretarijatu za privredu 10, Sekretarijatu za investicije 4,4, Upravi lokalnih javnih prihoda tri, dok u Sekretarijatu za finansije dva dana.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je bolovanjima, što je 28 odsto od tada ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je takođe četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala čak 6.197 dana.

Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 je koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

Pohitali da se razbole nakon poraza na izborima

U lokalnoj administraciji je praksa da nakon promjene vlasti funkcioneri iz redova gubitnika uzimaju bolovanja kako ne bi ostali bez posla. To je naročito bilo izraženo nakon avgustovskih lokalnih izbora, kada su mnogi iz DPS-a pohitali na bolovanja.

Iz Opštine su u više navrata isticali da će pokrenuti provjeru dokumentacije i prijavljivanja onih koji koriste bolovanja na sumnjiv način, ali do danas to nije sprovedeno u djelo. Jedino je prije dvije i po godine to učinio tadašnji direktor TO Budve Mladen Franović (Demokrate), prijavivši zaposlene koji su otvorili bolovanje nakon što je stupio na funkciju.

Novi-stari gradonačelnik Marko Carević odmah nakon imenovanja donio je naredbu kojom je obavezao sve službenike i zaposlene u lokalnoj administraciji, sekretarijatima, opštinskim preduzećima, ali i ustanovama kulture, sportskim centrima, te RTV Budva - da se upisuje prilikom dolaska i odlaska s posla.

Carević je upozorio da svako odsustvo službenika mora biti opravdano i evidentirano, o čemu takođe mora biti obaviješten uz listu dolazaka i odlazaka.

Bonus video: