Đukić: Utvrdiće se ko zatvara oči pred komunalnim, građevinskim i saobraćajnim problemima

Predsjednik SO Kolašin kazao je da lokalna uprava mora imati odgovoran pristup prema javnom interesu

6007 pregleda 43 reakcija 23 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić pozvao je Upravnu inspekciju da izvrši nadzor nad primjenom propisa koji su u nadležnosti Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj u toj opštini.

"Usled nedostatka kapaciteta i odlučnosti u primjeni komunalnih i urbanističkih propisa, pojedini predstavnici organa lokalne samouprave su počeli da usmjeravaju pažnju na predsjednika SO Kolašin kome to nije nadležnost. Dezinformacije i obmanjivanje građana kojima se meni lično „crta meta“ i ugrožava bezbjednost, dobit će epilog pred nadležnim organima. Zbog takvog veoma opasnog i neprofesionalnog odnosa, neophodno je da najprije Upravna inspekcija izvrši nadzor nad primjenom propisa koji su u nadležnosti Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kolašin. Predsjednik Opštine, sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj i glavni gradski arhitekta moraće da sprovode svoje nadležnosti, a ko okreće glavu i zatvara oči pred komunalnim, građevinskim i saobraćajnim problemima, utvrdiće se vrlo brzo", saopštio je Đukić.

Kazao je da lokalna uprava mora imati odgovoran pristup prema javnom interesu.

"Jasno mi je da se pažnja usmjerava na predsjednika SO jer nekome ne odgovaraju moja pitanja na koja još uvijek nijesam dobio odgovor: da li je u glavnoj ulici od ovog ljeta dozvoljeno postavljanje zatvorenih ugostiteljskih terasa i u kom obliku? Da li će i ovog ljeta biti dozvoljeni koncerti u glavnoj ulici i na osnovu koje odluke? Da su pojedini investitori izgradili više spratova ili veće površine nego što je dozvoljeno? Zašto se u Kolašinu, turističkom mjestu A kategorije, ne sprovodi Odluka o komunalnom redu i ne uklanjaju nelegalni objekti i materijal na javnim površinama (štale, šupe, školjke automobila, balvani, građevinski materijal i sl.)? Da li se nekome dozvoljava a nekome ne povremena eksploatacija šljunka iz Tare", dodao je.

Istakao je da su to sve nadležnosti Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, propisane Zakonom o lokalnoj samoupravi, članovima 71, 72 i 73, 127, 134, 135 i 139.

"Ukoliko nadležna sekretaraka ne može da odgovori zadatku, a to je primjena ovih članova zakona, onda je pozivam da podnese ostavku ili predsjednika da je razriješi. Ukoliko ni predsjednik ne može da zavede red u organima lokalne samouprave, onda nek sam snosi ličnu političku odgovornost", poručio je Đukić.

Pozvao je "neodgovorne pojedince" iz izvršne vlasti da "prestanu sa neprofesionalnim i zlonamjernim 'tumačenjem' propisa zainteresovanim građanima i pravnim licima".

"Funkcioneri u lokalnoj upravi nijesu seocki kmetovi iz srednjeg vijeka koji svojim autoritetom 'daju vodu ili put, mjesto za kolibu ili progon za stoku'! Zato će prizemna floskula 'završili bi ti mi to, nego nas Đuka stopira', dobiti svoj epilog pred nadležnim organima zbog jasno definisanih nadležnosti predsjednika SO, predsjednika Opštine i Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj! Do tada, lokalni parlament kojim predsjedavam, će do kraja svog mandata, nastaviti da vrši kontrolnu funkciju nad organima izvršne vlasti. Mene lično, niko neće uplašiti, niti spriječiti u građanskoj i institucionalnoj borbi za razvoj i uređenje jednog od najljepših gradova Crne Gore", zaključio je predsjednik SO Kolašin.

Bonus video: