čestitali dan slobode medija

SNP: Vrijeme da RTCG postane nezavisna i objektivna kuća

Iz SNP-a ističu da, pored napada i nesigurnosti, veliki problem predstavlja i loš ekonomski položaj medija

2658 pregleda 19 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je čestiku povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.

Istakli su da atmosfera u kojoj rade mediji u Crnoj Gori i dalje nije na potrebnom nivou, te da o tome najbolje svjedoče nerazriješeno ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića. "Da se u poslednje vrijeme ambijent za rad medija dodatno pogoršava pokazuju napadi na Jelenu Jovanović, Seada Sadikovića, Esada Kočana, itd. Važno je naglasiti da nijedan od ovih slučajeva nije riješen, te da je neophodno da nadležne institucije učine sve kako bi se učinio korak naprijed na tom planu", saopštili su iz SNP-a. Pored napada i nesigurnosti, dodaju, veliki problem predstavlja i loš ekonomski položaj medija, koji je, ocjenjuju u SNP-u, "veoma često praćen pojavom autocenzure, kao i sve manjom zainteresovanošću za bavljenje istraživačkim novinarstvom". "Na ovaj dan potrebno je istaći da RTCG još uvijek nije prošla adekvatnu reformu, pa se i dalje ne može smatrati javnim servisom svih građana. Konačno je došlo vrijeme da RTCG postane nezavisna i objektivna medijska kuća, čiji sadržaji i programska šema neće zavisiti od toga koja partija trenutno ima vlast u državi", naveli su iz SNP-a.

Iz te partije poručuju kako su sigurni da će nova Vlada, uprkos svim teškoćama,vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva.

Preporučujemo za Vas