graditi sigurnije okruženje za rad novinara

Ombudsman: Slobodni mediji moraju biti zaštićeni i ohrabreni

Bjeković je kazao da su nedavni slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare ukazali na potrebu efikasnijih preventivnih i represivnih mjera, kao i jačanja svijesti javnosti o ulozi medija u demokratskim procesima i očuvanju vitalnih vrijednosti svakog društva

2008 pregleda 5 komentar(a)
Bjeković, Foto: Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Bjeković, Foto: Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Jačanje medijskih sloboda, izgradnja sigurnijeg i perspektivnijeg okruženja za rad novinara i dalje su otvoreni izazovi za crnogorskog društvo, koje mora pokazati istinsku posvećenost promjenama u ovoj oblasti, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, povodom 3. maja - Svjetskog dana slobdoe medija.

Kazao je da su nedavni slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare ukazali na potrebu efikasnijih preventivnih i represivnih mjera, kao i jačanja svijesti javnosti o ulozi medija u demokratskim procesima i očuvanju vitalnih vrijednosti svakog društva.

"I ovom prilikom ukazujemo na važnost procesuiranja svih ranijih slučajeva ubistva i napada i podsjećamo da sloboda ne znači samo rad u bezbjednim uslovima, već i odsustvo svih vrsta pritisaka, cenzure i autocenzure, sređen radno-pravni status zaposlenih, sigurne i adekvatne zarade. S tim u vezi, smatramo da treba dalje jačati dijalog donosilaca odluka i predstavnika strukovnih medijskih udruženja i sindikata", kazao je Bjeković.

Dodaje da, pod uslovom postojanja i poštovanja etičkih pravila i odgovornosti za pisanu riječ, slobodni mediji moraju biti zaštićeni i ohrabreni da svojom profesijom doprinesu vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i sloboda kao temeljnih vrijednosti civilizacije.

"Ukoliko zaboravimo njihov doprinos vratićemo se - ne korak, već više decenija unazad jer bi se na taj način vratili u sistem van demokratskih standarda i izvan savremenih demokratskih tokova. I ovih dana u Crnoj Gori svjedoci smo nedostajuće kulture življenja i shvatanja novinara kao meta svakodnevnih dnevnopolitičkih obračuna, u kojima se oni stavljaju u različite kontekste, pokušavajući time ne samo da se novinari spriječe da obavljaju svoj posao već i da se ponize. Valjda je to poslednji stepen licemjerja u kome se ophođenje prema novinarima izjednačava sa uličnim manirima i najnižim, prizemnim ponašanjem i omalovažava činjenica da su na radnom zadatku i u službi obaveštavanja javnosti", navodi Ombudsman.

Naglasio je da mediji u turbulentnim dešavanjima, kojih, kako je kazao, Crnoj Gori nije nedostajalo u proteklom periodu, imaju jednu od ključnih uloga i moć da utiču na očuvanje građanskog mira i tolerancije, te da stoga iz institucije Zaštitnika apeluju na poštovanje Kodeksa novinara, očuvanje neristrasnosti i nezavisnosti i otklon od tabloidizacije, posebno u onlajn sferi.

"Čestitajući Dan slobode medija, institucija Zaštitnika poziva sve građane i nosioce progresivnih ideja da ustanu u zaštitu novinarske profesije i time pokažu svoj, ali i karakter društva u kojem žive i djeluju", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas