temelj društvenog dijaloga

Krivokapić: Slobodni i nezavisni mediji ključni činilac demokratije

Premijer je poručio da je cilj Vlade da nijedan režim, institucija ili pojedinac ne mogu računati da medijska sloboda, mediji ili medijski poslenici i njihova profesionalna etika "ikada više mogu biti nečiji plijen ili taoci"

4048 pregleda 14 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić čestitao je Dan slobode medija, poručivši da je sloboda u svakoj oblasti, posebno medijska, imperativ aktuelne Vlade.

Istakao je da je sloboda izražavanja jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva i da se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju. "Naš cilj je da stvorimo pozitivno pravno okruženje, koje poštuje ulogu medija u društvu i koje osigurava poštovanje slobode i pluralizma medija", saopštio je Krivokapić.

Poručio je da su slobodni i nezavisni mediji ključni činilac demokratije i temelj društvenog dijaloga.

"Samo totalitaran i autističan sistem može biti samozadovoljan postignutim rezultatima u bilo kojoj oblasti ljudskog djelanja. Biti autokritički nastrojen, ili prihvatati konstruktivne, na egzaktnosti i empiriji utemeljene kritike, ne znači odavati lične slabosti, nesigurnost i skeptičnost. Preispitivanje ličnih stavova i poteza, odlika su zdravine i zrelosti kako pojedinca, tako i cjelokupnog društva. Kritike koje smo kao država u procesu pristupanja dobili od relevantnih institucija i organizacija EU, nisu neosnovane i ne zavise od toga da li na nas neko gleda sa simpatijama ili ne. Takvi zaključci su došli kao rezultat objektivnih istraživanja relevantnih i kompetentnih analitičara. Nije teško napraviti bolje rezultate u oblasti slobode medija od onih koji su opterećeni hipotekom, od bivšeg režima zarobljenih medija i koji u svom saldu sadrže ubistva, ranjavanja, progone, prijetnje i uznemiravanja novinara. Mi moramo i želimo mnogo više od toga", kazao je Krivokapić.

Rekao je da je aktuelna Vlada pokretanjem Kontinuiranog medijskog dijaloga posvjedočila svojim primjerom da hoće sa medijskom zajednicom da podijeli i iskustva i obaveze i da sve ono što je Ustavom i zakonima predviđeno, sprovede u djelo.

"Usvajanje Medijske strategije, priprema Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama kao i intenzivna saradnja sa Savjetom Evrope i drugim međunarodnim partnerima kada su u pitanju zakoni o nacionalnom javnom servisu, samo su neki od koraka koje preduzimamo i koje ćemo ubuduće preduzimati kako bi se udaljili od mračne uni ili bipolarne medijske slike svijeta. Crna Gora je država svih njenih građana i građanki i Vlada je u obavezi da kreira demokratski ambijent u kojem će za sve predstavnike i reprezente građana biti mjesta na slobodnom i objektivnom medijskom prostoru naše države", naveo je Krivokapić.

Poručio je da je cilj Vlade da nijedan režim, institucija ili pojedinac ne mogu računati da medijska sloboda, mediji ili medijski poslenici i njihova profesionalna etika "ikada više mogu biti nečiji plijen ili taoci".

"Sloboda nikada nije izvjestan i dostupan objekat u ruci. Ona se stiče u dinamici i borbi. Želim svim medijima i njihovim posvećenicima puno snage, volje, entuzijazma, istinoljublja i pravdoljublja kako bi se borili i izborili za slobodu. Vaša misija nikada ne može biti materijalno dostojno vrednovana, ali bez Vaše nepokolebljivosti i posvećenosti, nijedno moderno društvo ne može se smatrati naprednim", navodi se u čestitki premijera.

Preporučujemo za Vas