"slobodni mediji i novinari su temelj svakog demokratskog društva"

Sekulović: MUP će učiniti sve u domenu nadležnosti da omogući uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva

On je najavio i da će MUP pristupiti Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu čega bi i novinari kao i ostala službena lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla

9141 pregleda 6 komentar(a)
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Sekulović, Foto: Savo Prelević

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čestitao je Dan slobode medija, poručivši da su slobodni mediji i novinari, temelj svakog demokratskog društva.

On smatra da u ovoj godini zdravstvene ali i dalje i finansijske krize, nikad nije bio vidljiviji značaj pravovremenog i istinitog informisanja

Istakao je da će MUP učiniti sve što je u domenu njegovih nadležnosti da omogući uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva.

"S tim u vezi, uvjereni smo da će novoformirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, imati zapažene rezultate, a mi ćemo joj dati punu podršku u tome", rekao je Sekulović.

On je najavio i da će MUP pristupiti Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu čega bi i novinari kao i ostala službena lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla.

Dodao je da će MUP posredstvom svojih predstavnika u okviru radne grupe koja se bavi Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika predložiti da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice i da će na taj način doprinijeti većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara.

"Vjerujem da će novinarke i novinari u Crnoj Gori i u ovim teškim i izazovnim vremenima, uspijevati da pronađu motiv i istraju u svom etičkom i istraživačkom radu, jer samo tako, mogu očuvati dostojanstvo ove uzvišene profesije", kazao je Sekulović.

Preporučujemo za Vas