Proljeće prespavalo april

April ove godine 16. najhladniji od 1949, a snijega i dalje ima u izobilju iznad 1.500 metara nadmorske visine

21286 pregleda 97 reakcija 6 komentar(a)
Žabljak konstantno pod snijegom u 2021, Foto: Privatna arhiva
Žabljak konstantno pod snijegom u 2021, Foto: Privatna arhiva

Snijeg kao usred zime iznad 1400 metara nadmorske visine i kišovito i prohladno vrijeme čak i na jugu, obilježili su ovogodišnji april, za razliku od 2018. godine kada se na primorju uveliko kupalo a temperatura prelazila i trideset stepeni.

Da je proljeće prilično zakasnilo, potvrđuju i zvanični podaci - ovogodišnji 16. april je najhladniji od 1949. godine.

“Ovog aprila srednja maksimalna dnevna temperatura je iznosila oko 18,4 Celzijusa, a ovaj april je 16. najhladniji od 1949. godine, od kada Zavod za hidrometrologiju i seizmologiju vrši kontinuirana mjerenja. Interesantno je pomenuti da je prvi put u ovom vijeku Žabljak imao svakodnevni sniježni pokrivač od 1. januara do 1. maja (potrajaće i koji dan više)”, kazao je “Vijestima” meteorolog Dušan Pavićević.

I bager izgleda sitno u smetovima Štuoca
I bager izgleda sitno u smetovima Štuocafoto: Privatna arhiva

Na Žabljaku je juče izmjerena visina sniježnog pokrivača od tridesetak centimetara, a snijega je višestruko više sa porastom nadmorske visine. “Vijesti” su prošlog vikenda objavile da su nameti preko prevoja Štuoc, na oko 1900 metara nadmorske visine, debeli i više od sedam metara...

Pavićević kaže da sezonski prognostički materijal najavljivao april sa padavinama u okviru normale i temperaturama osjetno iznad uobičajenih za ovo doba godine.

“I dok je sezonska prognoza za zimske mjesece i mart bila vrlo dobra, za aprilsku se to nikako ne bi moglo reći. April je donio padavine u okviru normale (u Podgorici oko 130 litara po metru kvadratnom (l/m2), na Cetinju oko 270 l/m2), temperatura je bila osjetno niža od prosječne. Srednja aprilska Tmax iznosi oko 19,7 Celzijusa. Najtoplije je bilo aprila 2018, sa prosječnom Tmax od čak 25,7 C. Ovog aprila srednja maksimalna dnevna temperatura je iznosila oko 18,4 stepeni Celzijusa”, pojasnio je Pavićević.

Sezonska prognoza za april omanula: Pavićević
Sezonska prognoza za april omanula: Pavićevićfoto: TV Vijesti/Printscreen

On je istakao da će, ako je vjerovati novoj sezonskoj prognozi, tromjesečje maj-jun-jul biti među 10 najtoplijih u posljednjih 30 godina i da nas čeka toplo i uglavnom suvo ljeto.

“A očekuju se padavine približne prosječnim količinama, ili sa blagim deficitom. Po svoj prilici, čeka nas veoma toplo i uglavnom suvo ljeto”.

“Vijesti” su u aprilu 2018. godine pisale da su plaže pune kupača, čemu su doprinijele visoke temperature vazduha i znatno toplije more nego ove godine. Temperatura mora tada je dosegla 22 Celzijusa, a tek posljednjih dana aprila ove godine dosegla je 17. podiok i kupača gotovo i da nema.

April 2018. bio je najtopliji od kada Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju vrši mjerenja.

“Oboreni su brojni temperaturni rekordi, ali april 2018. nije bio najsušniji, kazao je “Vijestima” Pavićević.

On je pojasnio da je u Podgorici od 1949. do 2018. godine u aprilu zabilježeno sedam dana tokom kojih je živa u termometru prešla 30 stepeni Celzijusa, a rekordne 2018. to se desilo čak pet puta.

“Dani u kojima temperatura dostigne ili premaši 30 stepeni se računaju kao tropski. Imali smo 18 dana tokom kojih je temperatura bila preko 25 stepeni Celzijusa, što su ljetnji dani. Dosadašnji rekord, kad su ljetnji dani u pitanju, je bio 2007. godine i tada je bilo 16 dana sa temperaturom od preko 25 stepeni”, precizirao je Pavićević.

On je istakao da je u Podgorici 2018. oboren i apsolutni aprilski temperaturni maksimum.

“Dosadašnji rekord od 32,4 stepena Celzijusa iz 2013. godine je premašen i sada iznosi 33,2 stepena”.

Pored toga, istakao je Pavićević, april 2018. je imao i najvišu prosječnu minimalnu temperaturu.

18,4 stepena Celzijusa iznosila je srednja maksimalna dnevna temperatura proteklog mjeseca

Gledajući odstupanje temperature od srednje mjesečne vrijednosti ovaj mjesec, pojasnio je, imao je najveće odstupanje u istoriji meteo mjerenja u Crnoj Gori.

Pavićević je napomenuo da je april 2018. u Podgorici bio topliji od maja.

Temperaturni rekordi za april 2018. oboreni su i u drugim gradovima na jugu Crne Gore.

“U Ulcinju je zabilježen apsolutni rekord za april, odnosno živa u termometru se zaustavila na 32,4 stepena Celzijusa”, kazao je Pavićević.

U Herceg Novom, kako je objasnio, od kada se mjeri, temperatura u aprilu nikada nije prelazila 30 stepeni Celzijusa, a 2018. godine to se desilo čak tri puta, i to tri dana uzastopno.

Na sjeveru je 2018. takođe bio najtopliji april, ali apsolutni temperaturni maksimumi nisu nadmašeni.

Bonus video: