Regionalni direktor SZO za Evropu u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Iz Ministarstava zdravlja su saopštili da posjeta, osim što je izraz poštovanja prema našoj državi, predstavlja priliku za politički i ekspertski dijalog

1570 pregleda 2 komentar(a)
Kluge, Foto: Screenshot/Youtube
Kluge, Foto: Screenshot/Youtube

Regonalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans H. Kluge, 6. i 7. maja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Ministarstava zdravlja su saopštili da ta posjeta, osim što je izraz poštovanja prema našoj državi, predstavlja priliku za politički i ekspertski dijalog, ne samo o odgovoru na pandemiju koronavirusa, kao monumentalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom izazovu, već i o potrebi redefinisanja prioriteta sektorskih politika, boljem pozicioniranju zdravlja na političkoj i razvojnoj agendi, kao snažne determinante ekonomskog razvoja i socijalne kohezije.

Najavili su da će se Kluge sastati sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, a svoju posjetu počeće sastankom sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i predstavnicima Ministarstva zdravlja, uključujući i rukovodioce Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore.

"Teme sastanka biće odgovor na COVID-19, Program rada SZO za Evropu, kao osnov izrade nove zdravstvene politike u Crnoj Gori, ulaganje u zdravstvenu sigurnost i definisanje okvira saradnje za uspostavljanje Kriznog centra (EOC), unaprjeđivanje zaštite od finansijskig rizika prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, jačanje primarne zdravstvene zaštite kao okosnice univerzalne zdravstvene zaštite", navode iz ministarstva.

Biće organizovan i sastanak sa skupštinskim Odborom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, obilazak Kovid centra Doma zdravlja Podgorica na Starom aerodromu i punkta za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici.

Drugog dana posjete, regionalni direktor SZO za Evropu sastaće se sa dekanom Medicinskog fakulteta Miodragom Radunovićem i nakon toga održati predavanje za predstavnike akademske zajednice, u kojem će predstaviti program rada SZO za Evropu, sa posebnim osvrtom na ulaganje u zdravlje, inovacije i znanje - put održivog oporavka.

Bonus video: