Stavimo tačku na odabir pola

“Spriječimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!" poruka je kampanje #neželjena
97 pregleda 0 komentar(a)
Maja Raičević, #Neželjena, Foto: Boris Pejović
Maja Raičević, #Neželjena, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2017. 12:58h

Direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević pozvala je građane da potpisima podrže kampanju protiv selektivnog abortusa, koja se sprovodi pod nazivom “Neželjena”.

“Spriječimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!" poruka je kampanje, u okviru koje je do sada prikupljeno oko 5000 potpisa, u okviru peticije koja će biti dostavljena Vladi.

Njome se traži, kako je za “Vijesti” podsjetila Raičević, da Vlada obezbijedi izradu strateških dokumenata za rješavanje problema prenatalnog odabira pola. To podrazumijeva, podsjeća direktorica Centra za ženska prava, zaštitu žena od dodatnog pritiska sredine i diskriminacije, mjere za sprečavanje oglašavanja medicinskih usluga radi zarade novca a koje ne služe potrebama i interesima žena i društva.

“Mjerama koje će uticati na zdravstveno osoblje da zasniva svoj rad na medicinskoj etici, da ne promoviše ili obavlja intervencije u svrhu profita”, dodaje ona. Posebnu pažnju treba posvetiti obrazovanju, navodi ona, radi dugogodišnje edukacije javnosti.

Da bi peticija bila predata potrebno je još 1000 potpisa. Razgovor predstavnice Centra za ženska prava i Vlade Crne Gore zakazan je za ponedjeljak.

U peticiji dostupnoj on line na Facebook strani “#neželjena”, navodi se da se Crna Gora suočava sa problemom prenatalnog odabira pola, koji je narušio prirodni odnos novorođenih dječaka i djevojčica. UN Populacioni fond je u izvještaju 2012. Crnu Goru prepoznao kao jednu od zemalja u kojoj ovaj problem poprima zabrinjavajuće razmjere. UN Komitet za zabranu diskriminacije žena je ove godine izdao pravno obavezujuću preporuku Crnoj Gori da pristupi rješavanju ovog problema.

BIRN je nedavno objavio tekst u kome se navodi da postoji šema između crnogorskih ginekologa i njihovih kolega u privatnim klinikama u Beogradu, koji „pomažu“ ženama da urade bolan i skup test i saznaju pol prije isteka zakonskog roka za abortus. Cijena ove intervencije je oko 350 eura.

Bonus video: