ASK pokrenula 37 postupaka od raspisivanja izbora u Herceg Novom

“Do sada je ukupno evidentirano aktivnosti, odnosno troškova, u visini od 53.988 eura, kao i prikupljenih sredstava u visini od 31.950 eura”, naveli su iz ASK-a

6074 pregleda 4 komentar(a)
ASK, Foto: Antikorupcija.me
ASK, Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je od dana raspisivanja izbora za odbornike u Skupštini opštine (SO) Herceg Novi pokrenula 37 postupaka koji se tiču upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji.

Iz ASK-a su kazali da su se 32 postupka odnosila na kontrolu ograničenja mjesečne potrošnje, tri na kontrolu otpisa duga, a po jedan na dodjelu jednokratne pomoći i regulisanje zapošljavanja u toku kampanje.

“Postupajući planski i strateški, na temelju zakonodavnog okvira i usvojene metodologije, uvažavajući sugestije civilnog sektora i međunarodnih partnera, ASK, sa privrženošću zaštiti javnog interesa, djeluje u kontroli i nadzoru kampanje za izbor odbornika u SO Herceg Novi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su službenici Agencije izvršili i deset terenskih kontrola organa vlasti.

“Doživljavajući transparentnost kao osnovu integriteta i kredibiliteta izbornog procesa, Agencija je svu dokumentaciju koju kontroliše učinila javno dostupnom, objavljivanjem na svojoj internet stranici”, dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su rekli da redovno prate aktivnosti svih šest političkih subjekata, prikupljanjem i kontrolom dokumentacije koja se odnosi na prikupljanje i utrošnju sredstava u kampanji.

“Do sada je ukupno evidentirano aktivnosti, odnosno troškova, u visini od 53.988 eura, kao i prikupljenih sredstava u visini od 31.950 eura”, naveli su iz ASK-a.

U dosadašnjem toku kampanje, kako su kazali, izborne liste prijavile su priloge fizičkih lica u vrijednosti od 4,2 hiljade eura.

“U ovom periodu, Agencija je pokrenula jedan postupak, a izvršila šest kontrola političkih subjekata na terenu. Zapisnici sa pratećom dokumentacijom objavljeni su na internet stranici ove institucije”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje obavezu subjekata koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da Agenciji dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u roku od deset dana od raspisivanja izbora.

Kako su naveli, 20 medijskih subjekata je dostavilo cjenovnike, od čega 15 u zakonom predviđenom roku.

Iz ASK-a su kazali da od početka kampanje za izbor odbornika u SO Herceg Novi nije bilo podnijetih prigovora.

“Zbirno, utvrđena su četiri slučaja kršenja Zakona koji se odnose na organe vlasti, a po jedan na pružaoca medijskih usluga i politički subjekat, zbog čega će biti pokrenuti prekršajni postupci”, naveli su iz ASK-a.

Agencija će, kako su poručili, nastaviti da suštinskom i sistematskom kontrolom kampanje posvećeno djeluje na davanju punog doprinosa transparentnosti izbornog procesa i promociji vladavine prava.

Bonus video: