Hidroavioni će biti nova turistička atrakcija

Direktor “MontAdria 2021“ Siniša Bubanja istakao je da se tom manifestacijom hidroavijacija “vraća na velika vrata u Crnu Goru i da je cilj ove internacionalne regate promocija kako hidroavijacije, sporta i kultute, tako i turističkih potencijala Crne Gore

6076 pregleda 2 komentar(a)
Foto: montadria.me
Foto: montadria.me

Demo-preletom tri mala hidroaviona, jednog žirokoptera i dva mala aviona tipa “cesna 172“ iznad Porto Montenegra, u Tivtu je juče zvanično počela prva međunarodna regata za hidroavione “MontAdria 2021“.

Manifestacija je, osim učesnika iz Crne Gore, okupila i pilote i vlasnike hidroplana i žirokoptera iz Rusije i Slovačke. Ovaj vazduhoplovno-turističko-propagandni događaj se prvi put organizuje u Crnoj Gori, mada Boka Kotorska ima izuzetno bogatu tradiciju u hidroavijaciji, zahvaljujući činjenici da su nekada hidroavijacijske baze imale Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija i jedno kraće vrijeme čak i SFRJ.

“Drago nam je da naše bogato kulturno-istorijsko nasljeđe možemo na ovaj način povezati sa modernim trendovima u turizmu i ekonomiji. Želim da ova hidroavionska regata postane novi zamajac naše privrede i da doprinese diverzifikaciji naše turističke ponude“, kazao je potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović.

Ceremoniji svečanog otvaranja koja je uz poštovanje epidemioloških mjera upriličena na sceni Synchro u Porto Montenegru, samo stotinjak metara dalje od mjesta odakle su u nekadašnjem tivatskom Arsenalu aprila 1913. poletjeli prvi austrougarski hidroavioni koji su letjeli nad prostorom današnje Crne Gore, prisustvovali su predstavnici brojnih državnih organa predvođeni državnim sekretarom MUP-a Zoranom Miljanićem, zamjenik direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Renat Brkanović i brojni zaljubljenici u vazduhoplovstvo i hidroavijaciju.

Direktor “MontAdria 2021“ Siniša Bubanja istakao je da se tom manifestacijom hidroavijacija “vraća na velika vrata u Crnu Goru i da je cilj ove internacionalne regate promocija kako hidroavijacije, sporta i kultute, tako i turističkih potencijala Crne Gore.

“Na ovaj način želimo da damo i impuls pokretanju malih aerodroma u Crnoj Gori u sportsko-turističke svrhe, te njihovoj i izgradnji njihovih tehničkih kapaciteta“, kazao je Bubanja.

Istoričar vazduhoplovstva i vazduhoplovni publicista Boris Ciglić iz Beograda kazao je da je primjena hidroaviona u vojne svrhe u Boki bila najmasovnija tokom Prvog i u periodu između dva svjetska rata, ali i da su hidroplani odavde u manjoj mjeri letjeli i znatno kasnije, kako u vojnoj, tako i protivpožarnoj namjeni.

“Hidroavioni su opstali u svijetu u sportskoj, turističkoj i namjeni za izviđanje, traganje i spašavanje na moru. Izuzeto mi je drago da na istom mjestu gdje su u proljeće 1913. u Tivtu ispisane prve stranice hidroavijacije na ovim prostorima, ona danas počinje svoj novi život“, kazao je Ciglić.

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Vukašinović naglasio je da su hidroavioni-amfibije koji mogu slijetati kako na vodene površine, tako i na kopno “idealan spoj da se na jedinstven način prezentuju sve ljepote Crne Gore”, dok je izvršni direktor Porto Montenegra Dejvid Margason naglasio da ga izuzetno raduje činjenica što se ovakvim internacionalnom manifestacijom nakon duže pauze izazvane pandemijom koronavirusa, život i turistički tokovi u Porto Montenegru i Crnoj Gori polako vraćaju u normalu.

Direktor hotela regent Porto Montenegro Kai Dikman naglasio je da je međunarodna regata hidroaviona „sjajan događaj i za ljude u avijaciji i za nas u turizmu, jer su to djelatnosti koje je Kovid posebno teško pogodio“.

Prvog dana regate njeni učesnici su osim demo letova iznad Porto Montenegra i Tivta, letjeli rutu oko Boke Kotorske i do Svetog Stefana. Danas je na programu ruta od Tivta, preko Skadarskog jezera, Podgorice, Nikšića, Žabljaka, Kolašina do Berana. Posljednjeg dana regate u petak učenici će letjeti od Boke, preko Ulcinja, Podgorice, kanjona Morače do Plava i Berana. Osim u akvatorujumu Boke, hidroavioni će se spuštati i na Skadarsko, Pivsko, Crno i Plavsko jezero a slijetaće na tivatski i aerodrome u Nikšiću, odnosno Beranama.

Bonus video: