Opština Kolašin smanjuje zakupe zbog korone

U Kolašinu pripremljen Predlog novog programa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije

2234 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin pripremila je Predlog novog programa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica krize zbog koronavirusa u ovoj godini.

Predlogom programa predviđeno je da se za 50 odsto umanji plaćanje zakupa za sve one koji zakupljuju prostor u opštinskom vlasništvu, kao i obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za postavljanje ugostiteljskih terasa. Za toliko će biti umanjenje i komunalne takse za postavljanje privremnih objekata koji se mogu pomjerati s jednog na drugo mjesto, korišćenje reklamnih panoa i bilborda na objektima i javnim površinama koje pripadaju opštini. To se, kako objašnjavaju iz lokalne uprave, ne odnosi na reklamne panoe i bilborde, postavljene pored magistrale i regionalnih puteva.

Za po 30 odsto, predviđeno je novim mjerama, biće umanjenja obaveza plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji. Identično umanjenje predloženo je i za naknade za korišćenje komercijalnih objekata, kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta. Takođe, Predlog programa mjera, sadrži i odredbu prema kojoj se sredstva iz budžetske rezerve mogu koristiti za pomoć fizičkim licima, udruženjima i ranjivim grupama.

Predložene mjere biće pred obornicima SO 10. maja.

Prethodni set mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, SO donijela je lani u aprilu i on je važio tri mjeseca. Tokom tog perioda bile su umanjene zarade lokalnim funkcionerima, visokom rukovodnom i ekspertskom kadru.

Među mjerama je bilo i obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i drugim radnim tijelima, svim potrošačkim jedinicama opštinskog budžeta, privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština. Obustavljena je i prinudna naplata za dužnike koji su direktno pogođena krizom. Na tri mjeseca privrednici su bili oslobođeni plaćanja zakupa Opštini... D.Š.

Bonus video: