Sekulić: U Crnoj Gori niko nije zaražen nakon vakcinisanja

"Do početka sezone, mislim da će Crna Gora biti na nivou da može da kaže da je zemlja sa malom incidencom koronavirusa i da će to biti dobar signal za turiste da dođu kod nas u goste", istakao je on.

5447 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Prema posljednjim podacima, sinoć do 20 sati vakcinisalo se preko 57 hiljada građana prvom i 27 hiljada drugom dozom vakcine, kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja. Institut za ljekove i sredstva Crne Gore nije zabilježio ni jedan slučaj da se neko zarazio nakon vakcinisanja, dodao je on.

“U prva 24 sata vakcinisalo se oko 10 hiljada građana, u drugom danu oko 10.300, što znači da je za dva dana vakcinisano preko 20.000 građana”, kazao je Sekulić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Istakao je da imunizacija za sada ide dobro i nada se da će se to nastaviti. Kazao je da nije zabilježen ni jedan slučaj zaražavanja nakon vakcinacije.

“Niko nije prijavio da se zarazio kovidom 19 nakon primanja vakcine”, kazao je Sekulić.

Istakao je da ni u regionu nije zabilježen ni jedan teži slučaj zaraze i da niko nije hospitalizovan zbog korone nakon imunizacije.

Do sada su Institutu za ljekove i medicinska sredstva prijavljeno oko 273 reakcije na vakcine.

"Prijavljene su reakcije na svaku vakcinu Sinofarm, AstraZeneku i Sputnjik, negdje su iste brojke. Mogu vam reći da od broja prijava, samo 20 njih imalo je srednju ili težu kliničku sliku", objašnjava Sekulić.

On dodaje da ni jedna osoba nije imala potrebu za ventilacijskom podrškom prilikom hospitalizacije.

"To su obično bili povišena temperatura, oteklina na mjestu uboda, što nije rijetkost i kod drugih vacina", kazao je Sekulić.

On je najavio još jedan kontingent ruskih vakcina u maju.

Očekuje da će za mjesec biti vakcinisano oko 100 hiljada građana.

"Do početka sezone, mislim da će Crna Gora biti na nivou da može da kaže da je zemlja sa malom incidencom koronavirusa i da će to biti dobar signal za turiste da dođu kod nas u goste", istakao je on.

Smatra da nosioci najviših funkcija u Crnoj Gori nijesu mogli ni da se odazovu vakcinaciji s obzirom na to da nije bilo ni dovoljno doza. Takođe, objašnjava da je veliki broj ministara prebolovao koronu, te da još imaju antitijela.

Bonus video: