Ustavni sud: Vlada da obezbijedi uslove rasvjetljavanja slučaja prebijanja Bajčetića

Nikola Bajčetić je istakao da je US utvrdio da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije djelotvorno sprovelo istragu, niti je izvršilo naloge iz odluke US od 30. septembra 2020. godine

7276 pregleda 8 komentar(a)
Bajčetić, Foto: Alisa Hajdarpašić
Bajčetić, Foto: Alisa Hajdarpašić

Izvršenje odluke Ustavnog suda (US) o rasvjetljavanju slučaja prebijanja člana Pokreta za promjene Nikole Bajčetića treba da obezbjedi Vlada Crne Gore.

To piše u rješenju US od 31. marta, što je saopštio Bajčetić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je US utvrdio da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije djelotvorno sprovelo istragu, niti je izvršilo naloge iz odluke US od 30. septembra 2020. godine.

"U odluci se Vlada obavezuje da obezbijedi da tužilasto hitno istraži moju torturu, takođe piše da ODT nie izvršilo njihove naloge od 30. septembra prošle godine kojima je usvojena moja žalba na nepostupanje tužilaca, sud je tada od ODT-a tražio da se preduzme radnje koje će osigurati idetifikovanje i krivično gonjenje policijskih službenika UP", istakao je Bajčetić.

US je utvrdilo da ODT u Podgorici ni nakon pet i po godina nije utvrdilo identitet policajaca koji su u oktobru 2015. godine, tokom uklanjanja takozvanog šatorskog naselja ispred Skupštine Crne Gore, učestvovali u prebijanju tadašnjeg aktiviste i odbornika Pokreta za promjene (PzP) Nikole Bajčetića.

Tužlaštvo je početkom godine obavijestilo US da je saslušalo 74 svjedoka - pripadnika Posebne jedinice policije - koji su bili ispred Skupštine kad je Bajčetić prebijen, ali da nisu utvrdili indentitet službenih lica.

Bajčetić je istakao da njega ODT nije pozavalo povodom obavještenja da ima više saznanja o slučaju prebijanja.

"Ti snimci koji su postojali od strane posebne jedinice Uprave policije su nestali ili su izbrisani moji pravni zastupcinici su na ročistu 2019. godine stalno potencirali te snimke, ali niko to u suštini nije interesovalo", rekao je Bajčetić.

"Poznato je da sam 2015. godine na protestima ispred Skupstine pretučen od strane posebne jedinice i da sam da je proces protiv mene vođen ubrazano i da sam dobio tri mjeseca zatvora, a da nakon toga ni dan danas ODT nije uspjelo da utvrdi ko su ljudi koji su me tukli ispred Skupstine, zbog toga sam ja podnio tri krivične prijave protiv države Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova. Sve tri sam u suštini i uglavnom i dobio", rekao je Bajčetić.

On je dodao da su se dvije ticale naknade materijalne stete u vezi uništenja njegove imovine i njegovog prebijanja, što je uvaženo.

"Treća krivična prijava se ticala nedjelotvorne prijave koja je takođe u potpunosti usvojena ono što je meni ostalo od iscrpljena pravnih mogućnosti to je reagovanje Ustavnog suda koje je meni takođe izašlo u susret i meni potvrdilo ono što sam ja godinama tvrdio, a nakon ove njihove odluke ono što meni ostaje je Sud u Strazburu i tako cu zaokružiti kompletnu moju pravnu borbu koja traje pet ipo godina", kazao je Bajčetić.