Rutović i Vukčević ostaju još u SDT-u

Odluka Tužilačkog savjeta zbog povećanog obima posla

11708 pregleda 2 komentar(a)
Rutović i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, Foto: SAVO PRELEVIC
Rutović i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, Foto: SAVO PRELEVIC

Tužilački savjet odlučio je da specijalni tužioci Veljko Rutović i Lidija Vukčević ostanu još nekoliko mjeseci u Specijalnom državnom tužilaštvu, iako su nedavno izabrani da pređu u Vrhovno državno tužilaštvo.

Odlukom Tužilačkog savjeta, tužiteljka Vukčević će do šest mjeseci ostati u SDT-u, dok će Rutović u tom tužilaštvu biti raspoređen u naredna tri mjeseca.

Vukčević
Vukčevićfoto: Savo Prelević

Takvu odluku Savjet je donio zbog, kako su obrazložili, povećanog obima posla u Specijalnom državnom tužilaštvu, što je bio povod da traže da im se dozvoli da dugogodišnj specijalni tužioci i dalje budu raspoređeni u tom tužilaštvu.

Ovakva odluka Tužilačkog savjeta izazvala je reakciju i Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je u dopisu navelo da i njima nedostaje tužilaca jer dvoje je steklo uslove za penziju, dok će i tužilac Veselin Vučković za nekoliko dana napuniti 67 godina i po sili zakona morati da ode u starosnu penziju.

Rutović i Vukčevićeva izabrani su 21. aprila ove godine na dva upražnjena mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu, nakon što su polovinom februara dostavili kandidature za napredovanje u tužilačkoj organizaciji.

U trci za ta dva mjesta u vrhu tužilačke organizacije bile su i specijalne tužiteljle Sanja Jovićević, Marija Raspopović i Mira Samardžić, dugogodišnja rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac, bivša rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković 25. maja 2021. godine puni 67 godina, kada bi trebalo da stekne uslove za odlazak u mirovinu.

Bonus video: