Vježbama do izgradnje povjerenja

Na ovoj vježbi, između ostalog, učestvuju i američke, britanske i njemačke specijalne snage, a na sajtu američke ambasade u Gruziji navodi se da će se dio vježbe sprovesti i u Crnoj Gori

4231 pregleda 1 komentar(a)
Cilj povezanost VCG sa snagama drugih zemalja, Foto: Miloš Rudović
Cilj povezanost VCG sa snagama drugih zemalja, Foto: Miloš Rudović

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovaće ovog mjeseca na više međunarodnih vježbi koje imaju za cilj izgradnju povjerenja i povezanosti između zemalja, uglavnom zemalja članica NATO.

Specijalne snage VCG dio su međunarodne vježbe “Trojan Footprint 21”.

“Cilj vježbe ‘Trojan Footprint 21’ je jačanje sposobnosti specijalnih snaga za odgovor modernim izazovima, rizicima i prijetnjama. Takođe, kroz ovakve aktivnosti jača se interoperabilnost pripadnika specijalnih snaga naše zemlje i njihovih kolega iz elitnih jedinica savezničkih i partnerskih zemalja”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Na ovoj vježbi, između ostalog, učestvuju i američke, britanske i njemačke specijalne snage.

Na sajtu američke ambasade u Gruziji navodi se da će se dio vježbe sprovesti i u Crnoj Gori.

Vježbu predvodi američka Komanda za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR).

“Mada je vježba usmjerena na poboljšanje sposobnosti specijalnih snaga da se izbore sa brojnim prijetnjama, takođe povećava integraciju sa konvencionalnim snagama i jača interoperabilnosti sa našim NATO snagama i evropski partnerima”, navodi se u saopštenju zamjenika komandatna Marka la Roša.

Druga vježba na kojoj učestvuju pripadnici VCG je “Steadfast Defender 2021”.

Osim Crne Gore na ovoj vježbi učestvuje još 19 zemalja članica i dvije partnerske države – Švedska i Finska.

Prema riječima generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, ova vježba će testirati vojnu mobilnost Alijanse. “Sa više od 9.000 učesnika, ova vježba demonstrira da NATO ima sposobnosti i odlučnosti da zaštiti sve saveznice protiv bilo kakvih prijetnji”, kazao je on.

Bonus video: