Spašena jedrilica sa sedam nautičara

“SAR-3” je u blizni Mendre uzeo ugroženu jedrilicu u tegalj oko 22.30 sat, te su sve sva plovila uputila nazad ka luci Bar, gdje su bezbjedno stigla oko ponoći

8150 pregleda 8 komentar(a)
Foto: screenshot
Foto: screenshot

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) sino je imala sviju prvu ovosezonsku spasilačku akciju jer je u akvatorijumu Ulcinja od nasukanja spašana jahta sa sedam ukrcanih osoba na njoj.

Kako je “Vijestima” jutros kazao Žarko Lukšić, načelnik Sektora traganja i spašavanja na moru u UPSUL, oni su juče kasno poslijepodne primili informaciju od Sektora granične policije iz Bara, da se na području ulcinjskog akvatorijuma nalazi plovni objekat, kojeg je kontaktirao Pomorsko operativni centar sa Dobre Vode, putem radio veze.

Utvrđeno je da se radi o jahti - jedrilici ''Rigor'', koja se nalazi u čarteru i koja se uputila ka Grčkoj sa ukrcanih sedam članova posade - svi strani državljani.

Jedrilica je bila ostala bez goriva, te su stoga privatna lica nagažovana na dostavaljanju goriva, uz praćenje od strane radarskog VTMIS sistema i koordinaciju sa Sektorom granilne policije u Baru. Međutim, sinoć oko 21.15 časova, “Rigor” nije uspio da startuje motor i jahta se stoga našla se u opasnosti u akvatorijumu u blizini svetionika Mendra, gdje je bila udaljena na nekih 100 metara od stjenovite obale, i prijetila je iopasnost da bude bačena i razbijena na stjenovitim hridima.

Manji motorni čamac “Galeb” koji je prethodno “Rigoru” bio dopremio gorivo, je u tim trenucima krajnjim naporima, nastojao da odbije jedrilicu od obale.

Nakon primljene informacije o situaciji u kojoj se nalazi jedrilica sa sedam ljudi na noj, iz Bara je odmah isplovio spasilačko plovilo UPSUL-a “SAR-3” sa posadom Jasmim Koković - Marko Čejović i sa ukrcanim jednim pripadnikom pomorske policije iz Bara. “SAR-3” je u blizni Mendre uzeo ugroženu jedrilicu u tegalj oko 22.30 sat, te su sve sva plovila uputila nazad ka luci Bar, gdje su bezbjedno stigla oko ponoći.