Janović: Ovo je bila godina uvođenja reda

Ministar sporta je kazao da je Vlada, osnivajući Ministarstvo sporta, jasno nagovijestila opredjeljenje da joj je sport jedan od najznačajnijih prioriteta
74 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 01.12.2017. 14:42h

Minulu godinu obilježili su istorijski uspjesi naših mladih sportista. Kadeti su Crnoj Gori donijeli prvu evropsku medalju u košarci, a mladi vaterpolisti postali šampioni Evrope. Obradovali su nas naši mladi reprezentativci i u karateu, džudou, stonom tenisu, ostvarujući vanserijske rezultate, dok je gotovo sve što je Ministarstvo sporta uradilo od samog osnivanja, imalo predznak “rekordan”, počev od rekordnih četiri miliona eura, koliko je opredijeljeno vrhunskom sportu za programe sportskih saveza i klubova, poručio je ministar sporta Nikola Janović.

Rekapitulirajući učinak Ministarstva sporta na konferenciji za medije povodom prve godine rada 41. Vlade Crne Gore, Janović je kazao da je Vlada osnivajući Ministarstvo sporta jasno nagovijestila opredjeljenje da joj je sport jedan od najznačajnijih prioriteta. Trebalo je, kako je kazao, novoosnovani resor pozicionirati na mjesto koje mu u sistemu državne uprave institucionalno s pravom pripada i ispuniti očekivanja javnosti a naročito sportista, koji su nakon 20 godina konačno dobili najveći institucuonalni oslonac.

“Nagradili smo više od 40 crnogorskih reprezentativaca za izuzetne rezultate na međunarodnoj sceni, u čak 10 vrsta sportova i to sa blizu 150 hiljada eura. Investirali smo oko 450 hiljada eura u sportsku infrastrukturu, tako da će 11 crnogorskih opština do polovine naredne godine dobiti nove otvorene terene malih sportova, rekonstruisane stadione i tribine i renovirana gradska sportska igrališta. Krenuli smo u renoviranje fiskulturnih sala širom zemlje, u želji da proširimo sportsku bazu koja će iznjedriti buduće crnogorske šampione, ali da prije svega što više djece i mladih motivišemo i podstaknemo da se bave sportom i omogućimo im što bolje uslove”- saopštio je ministar sporta i istakao da ministarstvo realizuje i školska sportska takmičenja u koja je uključeno 1.300 djece iz 68 osnovnih škola, opredjeljujući 300 hiljada eura za nabavku školske sportske opreme. ,,U saradnji sa Institutom za bolesti djece, kojem smo donirali 150 hiljada eura, obezbijedili smo besplatne sistematske preglede za 200 najmlađih sportista iz 6 sportskih saveza, a u cilju sportske i turističke promocije naše države sa 160 hiljada eura podržali smo i organizovanje šest velikih međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori, kao i učešće crnogorskih reprezentativaca na prestižnim međunarodnim prvenstvima”, naglasio je Janović.

Ministarstvo, kako je kazao, uporedo sa tim radi na buđenju osjećaja pripadnosti i jačanju kulta crnogorske reprezentacije kod najmlađih generacija, pa smo, kako je podjsetio, nedavno organizovali i prvu u nizu manifestacija „Moja reprezentacija”.

“Sve te aktivnosti pokrenuli smo za relativno kratak period od godinu, a prepoznali smo i potrebu za inoviranjem normativnog okvira”- naglasio je ministar i dodao da je u tom kontekstu pripremljen Nacrt zakona o sportu, “čiji je cilj unaprjedjivanje sportske oblasti po mjeri crnogorskog sporta i sportista, o čemu je javnost tokom javne rasprave detaljno upoznata. Unaprijedili smo oblast registracije i spriječili dalje osnivanje fiktivnih sportskih subjekata, a novina je i to što se kod Ministartstva pravde vrši provjera lica u upravljačkim i stručnim strukturama sportskih organizacija u kaznenoj i prekršajnoj evidenciji, što nikada ranije nije rađeno. To smo precizirali i potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Ministarstvom pravde”, objasnio je ministar sporta.

Janović je podsjetio i to da je u toku izrada Nacrta novog Zakona o mladima, te da je Ministarstvo sporta Konkursom za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade, prvi put od 2011., podržalo 36 projekata za mlade sa 170 hiljada eura i predložilo da se taj iznos budžetom za sljedeću godinu, uveća tri puta. Možemo se, kako je kazao, pohvaliti i činjenicom da je Crna Gora prva država u regionu koja je otvorila Lokalnu kancelariju RYCO i na taj način realizovala sve obaveze koje u tom dijelu proističu iz Berlinskog procesa. Otvoreni su i prvi Omladinski centar u Podgorici, Omladinski klub u Mojkovcu i Prostor za mlade u Budvi i finansijski podržani postojeći omladinski klubovi u Beranama, Ulcinju, Pljevljima, Nikšiću, Tivtu i Cetinju”.

Sve navedeno, kako je zaključio Janović, govori da je 2017. bila godina uvođenja reda, a naredna će, najavio je, biti još bolja.

Bonus video: