Invazija vojske još prijetnja po Sinjajevinu

Uprkos ranijem javnom obećanju da pašnjaci neće biti pretvoreni u vojni poligon, što je bila namjera prethodne vlasti, iz resora Olivere Injac sada navode da Vlada još “razmatra upotrebu poligona na Sinjajevini”

49603 pregleda 436 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Vlada i dalje razmatra mogućnost da dio Sinjajevine pretvori u vojni poligin, uprkos ranijem javnom obećanju da to neće činiti, ali na toj planini neće od 17. maja do 2. juna realizovati planiranu vojnu vježbu.

To su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva odbrane, na čijem čelu je minstarka Olivera Injac.

“Vojska Crne Gore neće realizovati vojnu vježbu na Sinjajevini, koja je bila planirana da se izvede od 17. maja do 2. juna, imajući u vidu da Vlada Crne Gore još uvijek razmatra upotrebu poligona na Sinjajevini”, odgovorili su iz MO.

Ministarku Injac “Vijesti” su pitale da li su odgodili međunarodnu vježbu na Sinjajevini i ako nisu kada će i gdje ona biti izvedena.

Odgovarajući na pitanje da li su pronašli novu lokaciju za vojno-vježbališni poligon, ili je i dalje na snazi odluka da to bude Sinjajevina, iz Ministrstva odbrane kazali su da konačna odluka još nije donijeta:

“Nakon procjene svih segmenata, uzimajući u obzir činjenicu da formiranje poligona za potrebe Vojske zahtijeva monitoring kako vojnih, tako i civilnih segmenata, uključujući i segment zaštite životne sredine, biće donijeta konačna odluka o formiranju poligona za potrebe Vojske Crne Gore”.

Iz izvšne vlasti “Vijestima” je nezvanično rečeno da je učešće u velikoj, multinacionalnoj vojnoj vježbi “Branilac Evrope” (Defender Europe 21) ranije prihvaćeno, a da je bivši ministar odbrane Predrag Bošković sa NATO partnerima dogovorio da Sinjajevina bude jedna od lokacija na kojima bi vojnici skupa vježbali.

Toj vježbi u oktobru prošle godine trebalo je da prethodi i manja, ali crnogorski vojnici nijesu na Sinjajevini ispalili nijednu minu - na lokaciji Margita, koja je predviđena za vojni poligon, stočari koji izdižu na tu planinu, eko-aktivisti, ljubitelji prirode... protestovali su i spriječili militarizaciju. Oni su na planini proveli 51 dan i noć. Sa planine su sišli dan nakon što je izglasana nova Vlada, iz koje su ih pozvali da “idu svojim kućama, jer neće biti vojne vježbe”.

Bitka za Sinjajevinu, međutim, počela je mnogo prije toga, još 2018. godine, kada je javnost prvi put saznala za namjeru ranije Vlade da tu planinu pretvori u vojno-vježbališni poligon...

”BRANILAC EVROPE 21”

Prema javno dostupnim podacima planirano je da se vježba “Branilac Evrope 21” održi na cijelom Balkanu, a učesnici su oružane snage SAD i saveznici iz NATO. To je zajednička vježba koju predvodi američka vojska, a na sajtu europeafrica.army.mil objašnjeno je da je namijenjena izgradnji spremnosti i interoperabilnosti između američkih, NATO-a i partnerskih vojski.

Ovogodišnja vježba fokusirana je na izgradnju operativne spremnosti i interoperabilnosti, a obrambenog je karaktera i usredotočena na odgovor na krizu.

“Integriše približno 28.000 multinacionalnih snaga iz 26 država koje će izvesti gotovo istovremene operacije u više od 30 područja za obuku u 12 zemalja... Koristi ključne kopnene i pomorske rute koje premošćuju Evropu, Aziju i Afriku”, objašnjeno.

Među tim snagama je 2.100 vojnika Nacionalne garde iz pet američkih država - Alabame, Floride, Ohaja, Tenesija i Zapadne Virdžinije.

Crna Gora je jedna od 26 država čije oružane snage učestvuju u vojnoj vježbi i jedna od 16 zemalja domaćina.

Za potrebe vježbe napravljeno je pet logističkih cenatara, od kojih je jedan u Crnoj Gori. Ostali su u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj i Sloveniji.

Područja za vježbu su u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Oružane snage Austrije obišle alpinistički poligon u Lipovu

Pripadnici Vojske Crne Gore u petak su sa delegacijom Oružanih snaga Austrije obišli alpinistički poligon u selu Lipovu, u podnožju Sinjajevine.

Branitelji Sinjajevine reagovali su čim se ka toj planini uputila vojska, ali se ispostavilo da oružane snage nijesu krenule ka rejonu na kom je planiran vojno-vježbališni poligon.

“Pripadnici Vojske Crne Gore nijesu danas imali aktivnosti na Sinjajevini. U sklopu zvanične posjete delegacije Oružanih snaga Austrije Vojsci Crne Gore, izvršen je obilazak Regionalnog centra za planinsko ratovanje u Kolašinu i alpinističkog poligona u selu Lipovu”, odgovorili su 7. maja “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Branitelji će obilježiti godišnjicu

Branitelji Sinjajevine najavili su da će 19. maja obilježiti godišnjicu protesta i početka borbe za očuvanje najvećeg pašnjaka.

Iz NVO Sačuvajmo Sinajevinu “Vijestima” su kazali da će, ukoliko vremenske prilike i epidemiološke mjere budu dozvoljavale, skup biti na planini, a u suprotnom će promijeniti plan.

“Moramo podsjetiti Vladu Crne Gore da su obećali povlačenje odluke o uspostavljanju vojno-vježbališnog polgona na Sinajevini, a nismo obaviješteni da su to i sproveli u djelo. Ukoliko su očekivali da mi zaboravimo za šta smo se borili, varaju se. Branitelji Sinjajevine i svi oni koje je ta planina nahranila, opet će biti na Margiti ako zatreba, odnosno, ako vojska krene tamo sa naoružanjem”, kazali su iz te NVO.

Bonus video: