TRG NEZAVISNOSTI

Poklon saksija dovela do masovnog kršenja mjera u Podgorici

Predstavnici Glavnog grada više puta su pozivali okupljene da se pridržavaju epidemioloških mjera - drže distancu i pravilno nose masku, ali su njihovi apeli ignorisani

61765 pregleda 1669 reakcija 155 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil

Poklon - sadnica cvijeća dovela je do masovnog kršenja epidemioloških mjera i opšteg grabeža u centru Podgorice.

Više stotina građana okupilo se na Trgu nezavisnosti, bez poštovanja epidemioloških mjera donijetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Predstavnici Glavnog grada više puta su pozivali okupljene da se pridržavaju epidemioloških mjera - drže distancu i pravilno nose masku, ali su njihovi apeli ignorisani.

U jednom trenutku pojavila se i policija, uz upozorenje da će prekinuti događaj ukoliko se ne budu poštovale mjere.

Na kraju nastao je opšti grabež za cvijećem - više građana se i po nekoliko puta vraćalo kako bi uzelo saksiju. Pojedini su u neposrednoj blizini parkirali vozila i napunili gepeke sa saksijama, iako je bilo planirano da po jednu dobije svako od prisutnih.

Trebao je da se održi i kratak koncert gudačkog kvarteta, nakon kojeg je trebalo da se podijeli cvijeće, ali koncert na kraju nije održan, a cvijeće je razgrabljeno.

Pošto su se okupljeni razišli, nešto poslije 18 časova, ekipe "Čistoće" izašle su na Trg kako bi počistile između ostalog i plastične boce, kese i ostali otpad koji su nesavjesni građani ostavili.

Povodom 9. maja – Dana Evrope, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković I glavna pregovaračica Zorka Kordić otvorili su u petak cvjetni tepih na trgu nezavisnosti.

Epidemiološkim mjerama koje su donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obavezno je pravilno nošenje maske i držanje fizičke distance na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Fizička distanca podrazumijeva održavanje razmaka od najmanje dva metra među licima koja nisu članovi istog domaćinstva.

Važećim epidemiološkim mjerama zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Zabranjena su javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Izuzetak su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) mogu da rade do 22 časova, uz poštovanje Preporuka za bioskope i Preporuka za kulturne manifestacije koje je izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore i koje su dostupne na internet adresi Instituta za javno zdravlje.