Nurković: Bošnjačka zastava jedan je od postojanih cvjetova u mozaiku različitosti

"S toga, dragi Bošnjaci u zemlji, regionu, dijaspori i čitavom svijetu, ostanimo svoji u svemu, jedinstveni pod zastavom sloge i nacionalne zrelosti"

3763 pregleda 7 komentar(a)
Ejup Nurković, Foto: Bošnjačko Vijeće
Ejup Nurković, Foto: Bošnjačko Vijeće

Dan bošnjačke zastave, 11. maj, jedan je od posebnih datuma koji obilježavaju Bošnjaci širom svijeta, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

"Bošnjačka zastava je naš ponos i orijentir da odgovorno radeći, štitimo i unapređujemo ostvarivanje nacionalnih interesa - kulture, obrazovanja i ukupnih prava važnih za život u punom razumijevanju, uvažavanju i harmoniji sa ostalim narodima i građanma u Crnoj Gori, regionu i šire", kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Ejup Nurković.

Iz Bošnjačkog vijeća su istakli da ovaj datum ima posebno značenje, jer je "barjak ponos i biljeg jednoga naroda po kojem se prepoznaje u multietničkom i multikulturnom društvu".

"Bošnjaci kao jedan od starih evropskih naroda, u svom hodu kroz trusnu balkansku historiju, na granici istoka i zapada, uprkos teškim iskušenjima opstanka i ostanka na ovim prostorima bio je i ostao svoj na svome. Vjekovna negiranja i prisvajanja, a posebno pogromi i progoni ostavili su dubok trag ali i očvrsnuli narodno biće za ponos na svoju vjeru, jezik, kulturu, običaje i savremeno stvaralaštvo", kazao je Nurković i dodao da i danas, "u vrijeme oživljavanja velikonacionalnih pretenzija i narativa, Bošnjaci svojim patriotskim djelovanjem, merhametom i toleranciom nesebično doprinose razvoju demokratskog društva koje podrazumijeva njegovanje nacionalniog identiteta kroz sve forme kreativnog ostvarivanja u interesu naroda i naše države".

"Bošnjačka zastava jedan je od postojanih cvjetova u mozaiku različitosti sa kojim se Crna Gora opravdano diči pred međunarodnom zajednicom", rekli su.

Iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori čestitali su Dan bošnjačke zastave svim sunarodnicima.

"S toga, dragi Bošnjaci u zemlji, regionu, dijaspori i čitavom svijetu, ostanimo svoji u svemu, jedinstveni pod zastavom sloge i nacionalne zrelosti", saopštili su oni..

Bonus video: