Uhvaćeno 17 grla divlje stoke u Tivtu: Telad socijalnim slučajevima, krave i bikovi idu u klanicu

Ova grla su uhvaćena u improvizovani tor, a zatim prevezena na lokaciju karantina u Spužu. Adekvatan transport je sprovelo privatno preduzeće iz Podgorice, specijalizovano za ovu vrstu posla

11292 pregleda 16 komentar(a)
Divlja goveda, Foto: Opština Tivat
Divlja goveda, Foto: Opština Tivat

Tokom proteklog vikenda u dvije odvojene akcije, koje je predvodio prvi čovjek lokalne uprave, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, uhvaćeno je 17 grla divlje stoke, koja je deceniju unazad pričinjavala štetu stanovnicima Gradiošnice, Vrijesa, Bogdašića i Kavča.

"Ovo su ujedno prvi konkretni rezultati višemjesečnog rada na rješavanju problema nezbrinute stoke koja se slobodno kreće javnim i privatnim površinama u gornjim djelovima grada", ocijenjeno je danas iz lokalne uprave Tivta.

U akciji na bivšem poljoprivrednom dobru „Montepranzo Bokaprodukt“, učestvovali su opštinska Služba zaštite, dobrovoljna vatrogasna društva iz Tivta, pripadnici Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor, Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Komunalnog preduzeće Tivat, ali i veterinarski inspektor iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ova grla su uhvaćena u improvizovani tor, a zatim prevezena na lokaciju karantina u Spužu. Adekvatan transport je sprovelo privatno preduzeće iz Podgorice, specijalizovano za ovu vrstu posla.

U karantinu će se sprovesti dijagnostička i klinička ispitivanja, kako bi se utvrdio zdravstveni status životinja.

„Životinje nisu bile obilježene obaveznim ušnim markicama, pa nije bilo moguće utvrditi u čijem su vlasništvu. Opština Tivat će shodno zakonskoj proceduri, preciznije shodno Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, objaviti javni oglas, kako bi se mogući vlasnici uhvaćenih životinja javili da dokažu vlasništvo“, rekla je sekratarka za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat Jelena Šćekić.

Rok za prijavu i dokazivanje vlasništva je 15 dana od dana nalaska životinja (u ovom slučaju 25.maja), a isto se može obaviti u Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor.

Troškove transporta, smještaja i držanja životinja u karantinu snosiće lice koje dokaže pravo vlasništva.

Iz Opštine naglašavaju da je članom 95 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima propisano „da će se nađena stoka prodati, ako se lice koje je stoku izgubilo ne javi u roku od 15 dana od dana nalaska”.

Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko se vlansici ne jave, uhvaćena telad biće podijeljena porodicama u stanju socijalne potrebe u Crnoj Gori a koje imaju uslove da se bave stočarstvom, dok će odrasla uhvaćena grla, budući da je riječ o bukvalno divljim životinjama koje se ne mogu držati i uzgajati kao “obične” krave, završiti u klanici.

Akcija hvatanja divlje stoke biće nastavljena u ovom ali i drugim djelovima grada, budući da je problem evidentiran u gotovo svim višim djelovima Tivta.

Bonus video: