POVEĆANA MUTNOĆA

Voda sa Mareze i dalje nije za piće

Navodi se da je je hlorisanje vode koja se distribuira potrošačima, čime se obezbjeđuje mikrobiološka ispravnost vode, uredno i pod stalnim nadzorom, i da je sadržaj hlora 0,39-0.4 miligrama po litru
99 pregleda 3 komentar(a)
voda, česma, Foto: Shutterstock
voda, česma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 07:27h

Voda za izvorišta Mareza ni danas nije za piće.

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Podgorica preporučilo je potrošačima koji se snabdijevaju vodom sa Mareze da, zbog povećane mutnoće, ne koriste za piće vodu sa tog vodoizvorišta.

Kako je saopšteno iz Vodovoda, obilne padavine na području Podgorice izazvale su povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza, a jutrošnji rezultati fizičko hemijskih analiza vode pokazuju povećanu mutnoću.

„Shodno preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravlje, s obzirom na povećanu mutnoću, preporučujemo da potrošači koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Mareza istu ne upotrebljavaju za piće, već da koriste bezbjedne alternative, odnosno vodu iz kontrolisanih izvora vodosnabdijevanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je je hlorisanje vode koja se distribuira potrošačima, čime se obezbjeđuje mikrobiološka ispravnost vode, uredno i pod stalnim nadzorom, i da je sadržaj hlora 0,39-0.4 miligrama po litru.

Sa vodoizvorišta Mareza se snabdijevaju potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada, dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

Kako su kazali iz Vodovoda, stanje na ostalim vodoizvorištima na teritoriji Glavnog grada je stabilno, bez bilo kakvih promjena po pitanju ispravnosti vode za piće.

„Svi ostali potrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogu bez problema i bojazni koristiti vodu za piće iz vodovodnog sistema Glavnog grada“, kaže se u saopštenju.

Iz Vodovoda su poručili da će učiniti sve da stanje na vodoizvorištu Mareza i kompletan vodovodni sistem Podgorice drže pod kontrolom. 

„S obzirom na obilne padavine, Labaratorija Vodovoda će nastaviti pojačano praćenje svih parametara vode za piće i o eventualnim promjenama blagovremeno informisati javnost“, dodaje se u saopštenju.