Slobodni mediji ključni za put u EU

Lider DPS dio civilnog sektora nazivao “medijskom mafijom”, “parapolitičkom organizacijom” i “bolesnim za vlašću”
115 pregleda 15 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2017. 06:42h

Nezavisni, pluralistički i jaki mediji su temelji svakog demokratskog društva. To je komentar Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici na nedavne uvrede koje je na račun nezavisnih medija i nevladinog sektora, na Televiziji Pink M, izrekao predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

"Vijesti" su pitale Delegaciju Evropske unije za stav povodom Đukanovićevih prozivki na račun dijela nezavisnih medija i NVO sektora, koje je nazivao "medijskom mafijom", "parapolitičkom organizacijom" i "bolesnim za vlašću", potencirajući posebno “Vijesti”.

Delegacija EU je odgovorila da je njihov odgovor sadržan u ranijoj poruci portparolke EK Maje Kocijančič, u kojoj je indirektno poručila da DPS ne smije vršiti politički pritisak na crnogorski Javni servis.

"Sloboda izražavanja i medija su jedne od fundamentalnih vrijednosti Evropske unije (EU) i krucijalni element za proces pristupanja Crne Gore u EU. Nezavisni, pluralistički i jaki mediji su temelji svakog demokratskog društva. EU pažljivo prati razvoj sa Savjetom RTCG. Javni servisi imaju veoma važnu ulogu u društvu i uvijek treba da ostanu nezavisni i štićeni od bilo kakvih neprikladnih uticaja i političkih pritisaka. U Izvještaju za Crnu Goru iz 2016. godine, Evropska komisija je zabilježila da Crna Gora nije ostvarila progres u oblasti slobode medija. Ova procjena zasnovana je, između ostalog, na nedostatku progresa u istraživanju slučajeva napada na novinare i medije, slabe samoregulatorne mehanizme i izazove u razumijevanju uloge medija", piše u izjavi na koju se delagacija EU poziva.

Takvu poruku uputila je ranije i Kocjinačičeva pošto su se „Vijesti“ interesovale za pokušaje DPS-a da povrati kontrolu nad Javnim sevisom, koji nakon izbora Andrijane Kadije za generalnu direktora pokušava da izvještava uravnoteženo.

Agencija za sprečavanje korupcije je međutim nakon anonimne prijave proslijeđene iz parlementa, pokrenula postupke protiv sedam članova Savjeta zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. Posljednica toga je da je jedan član podnio ostavku, jedan je smijenjen a Savjet sada radi sa minimalnim brojem članova - sedam od ukupno devet.

Đukanović je nakon Izvještaja napretku Crne Gore u EU procesu iz 2014. godine, u kojem su političari upozoreni da se suzdrže od izjava koje se mogu razumjeti kao zastrašivanje medija, do gostovanja u Pinku prošle sedmice izbjegavao prozivku medija. Kada je to činio ranie, uglavnom su slijedili napadi na imovinu ili novinare „Vijesti“.

On se i ovaj put na Pinmku M posebno osvrnuo na "Vijesti", koje je ranije obilježavao kao predvodnike "medijske mafije".

Ivanović traži od SAEM-a oduzimanje dozvole Pinku M

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) danas će razmatrati podnošenje inicijative o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje televiziji Pink M.

Raspravu o toj inicijativi na posljednjoj sjednici predložio je član SAEM-a Darko Ivanović. Ona je u dnevni red današnje sjednice uvrštena kao "Aktivnosti AEM u 2017. po pitanju nadzora poštovanja programskih i drugih obaveza emitera u skladu sa zakonom i izdatim odobrenjima".

Predsjednik SAEM-a Ranko Vujović objasnio je da je “iz pravnih razloga“ nijesu mogli nazvati kao što je predložio član Savjeta Ivanović. "Savjet nije nadležan za oduzimanje licenci nekom mediju, već to radi Agencija, zato je besmisleno da mi o tome raspravljamo, mi možemo da raspravljamo o srazmjernosti prigovora i mjera koje je preduzela Agencija. Zato naziv tačke mora odgovarati suštini naših nadležnosti", kazao je Vujović "Vijestima".

Na red stigao Ivanović

Administrativni odbor će u ponedjeljak raspravljati o odluci Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u slučaju člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Darka Ivanovića. Na sajtu Skupštine objavljeno je da će se, između ostalog, raspravljati o odluci ASK pod brojem UPI 02-01-281/4, koji se poklapa sa brojem odluke u slučaju Ivanovića. ASK je ranije utvrdio da je on prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je istovremeno sa funkcijom člana Savjeta obavljao dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu "Agencija medija N-Gage". Ivanović je tada kazao da je iz tog preduzeća izašao na vrijeme, ali da Centralni privredni registar nije na vrijeme registrovao njegov zahtjev.

Bonus video: