Divlja gradnja cvjeta uz amin države

Nove zgrade “rastu“ nebu pod oblake, u očekivanju investitora da će bez problema sve to naknadno legalizovati...
291 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.11.2017. 19:41h

Izgleda da je došlo vrijeme da se smatra da nije čovjek ko ne sagradi makar sprat više od dozvoljenog - izjava odbornika Tivatske Akcije u lokalnom parlamentu Mirka Kovačeviča možda i najbolje oslikava aktuelnu situaciju u Tivtu.

Građevinski biznis ponovno je uzeo maha nakon donošenja kontroverznog novog Zakona o planiranju prostra i izgradnji objekata koji je krajem septembra u Skupštini usvojen odlučujućim glasom poslanika HGI iz Tivta Adrijana Vuksanovića.

Osim što investitorima omogućava da mnogo lakše započnu gradnju i gotovo potpuno ukida nadležnosti lokalnih uprava u planiranju i kontroli prostora, Zakon donosi i mogućnost legalizacije u međuvremenu bespravno podignutih ili proširenih objekata, što mnogi ovih dana koriste da, mimo dozvola i parametara još važeće planske dokumentacije, “napucaju“ i prošire građevine.

To se u Tivtu vidi na brojnim objektima, posebno u zahvatu DUP-a “Tivat Centar“ koji je trenutno u proceduri izmjene, kako bi se povećali parametri za maksimalno dozvoljenu spratnost.

To je zatražilo nekoliko investitora velikih novih „turističkih“, u suštini rezidencijalnih objekata, mahom iz Rusije.

Nove zgrade “rastu“ nebu pod oblake, u očekivanju investitora da će bez problema sve to naknadno legalizovati jer su im Vlada i Skupština otvorili takvu mogućnost.

Građevinska inspekcija koja bi sve to trebalo da spriječi još ni izbliza nije ojačana do nivoa koji je najavljivao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS), koji je inicijator donošenja novog Zakona.

Stanje je takvo da se Tivat pretvara u Budvu iz vremena najvećeg tamošnjeg građevinskog “divljanja”.

“Šetate li vi sopstvenim gradom i vidite li što se događa na terenu ? U sred centra grada dižu se nelegalni spratovi na novim objektima i niko ništa ne preduzima. O katastrofi koja vlada u Krašićima ili periferiji da i ne govorimo. Izgleda da je došlo vrijeme da se smatra da nije čovjek onaj koji ne sagradi makar jednu nelegalnu etažu“, upozorio je Kovačević opštinsku DPS-SD-HGGI vlast.

Nije dobio odgovor na više putra ponovljeno pitanje da li je Opština svjesna težine problema urbanističko-graditeljskog haosa koji uzima maha i što preduzima da se on riješi.

I činovnik Sekretarijata za urbanizam Kostić gradi sprat mimo dozvole

Među objektima koji su vidljivo izašli mimo dozvoljenih i planiranih gabarita, Kovačević je izdvojio novi kondo-hotel kod stare škole, ali i rezidencijalno-poslovni objekat u strogom centru grada.

Tu se već nekoliko mjeseci gradi zgrada ukupne dozvoljene bruto-građevinske površine 1.182,7 kvadrata, za koju je građevinsku dozvolu u junu izdala Opština.

Kao investitori, navedeni su dugogodišnji činovnik u Sekretarijatu za urbanizam Marko Kostić i Alma Boković.

Na tabli je ilustrovan objekat spratnosti P+2+Pk za koji je i izdata građevinska dozvola, ali je evidentno da je podignut još jedan sprat.

Kostić nije želio da zvanično za „Vijesti“ komentariše slučaj, istakavši da je u tom poslu samo manjinski investitor koji je uložio zemljište.

On je kazao da želi da bude posmatran „samo kao građanin, a ne zaposlenik lokalne uprave jer moja funkcija u Opštini nema apsolutno nikakve veze sa mojim privatnim aktivnostima“.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su investitori zvanično zatražili legalizaciju etaže podignute mimo građevinske dozvole.

Bonus video: