Budvanski Centar za kulturu napokon na zemlji dobrotvora

Laketić zavještao 40.000 kvadrata zemlje u centru Budve za školovanje Paštrovića, ali su na njoj izgrađene kuće i zgrade...
190 pregleda 2 komentar(a)
Centar za kulturu Budva, Foto: Vuk Lajović
Centar za kulturu Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.11.2017. 19:34h

Multifunkcionalna dvorana sa bibliotekom i centar kulture biće izgrađeni na mjestu nekadašnje porodične kuće najvećeg budvanskog dobrotvora i huministe Toma Luketića.

Time će nakon 90 godina, bar djelimično, biti ispoštovana Luketićeva volja koji je preminuo 1927. i ostavio 40.000 kvadrata zemlje u samom centru Budve za školovanje djece iz Paštrovića.

Na toj imovini niklo je, međutim, na desetine privatnih kuća i stambenih zgrada...

Gradski menadžer Milo Božović potvrdio je za “Vijesti” da će Planom investicija za narednu godinu predvidjeti da se stvore sve pretpostavke za konačnu realizaciju projekta.

Na placu od oko 914 kvadrata, na pedesetak metara od Staroga grada, nekada se nalazila Luketićeva kuća, koja je oštećena u razornom zemljotresu 1979. godine, a potom i porušena jer Opština nije htjela da je obnovi.

Potomci Luketića uspjeli su 2010. sa tadašnjom budvanskom opozicijoma - sadašnjom vlasti i NVO aktivinstima da “odbrane“ prodaju placa. Tadašnja DPS vlast namjeravala je da proda posljednji neuzurpirani komad Luketićeve zaklade.

Opština je za oko 822.000 eura prodala zemlju inostranoj firmi, nakon čega je došlo do bunta, pa je cijeli posao obustavljen.

Tada se spekulisalo da je prodaja bila namijenjana za relizaciju zamisli članova, procesuirane budvanske kriminalne grupe.

Božović je podsjetio da je opoziciona vlast još 2005. godine, kada se na čelu grada nalazio Veselin Marković (SNP), uradila idejni projekat za gradnju kulturnog centra sa bibliotekom i multifinkcionalnom dvorane na mjestu Luketićeve kuće.

“Idejni projekat predviđao je gradnju zgrade sa prizemljem i prvim spratom, a uradio ga je arhitekta Vladimir Luketić, unuk Tomov. Sve je bilo praktično dovedeno do realizacije, ali su tada uslijedili lokalni izbori i vlast u gradu je preuzeo DPS. Punih 11 godina ideja je tapkala u mjestu... Preuzimanjem vlasti, ponovo smo aktivirali projekata i namjera nam je da ga realizujemo do kraja. Porebno je da se izvrši revizija starog idejnog rješenja, koji će takođe uraditi arhitekta Luketić. Donesen je novi Zakon o planiranju i izgradnji objekta i u skladu sa tim moramo izmijeniti idejni projekat, ali isto tako namjera nam je da cijeli kompleks učinimo što reprezentativnijim“.

Plac se nalazi tik uz zgradu koju je ljetos trgovao biznismen Branislav Brano Mićunović. Članovi Fondacije “Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića Sveti Stefana“ u nekoliko navrata su pozivali državu da ispoštuje testamnetarnu volju najvećeg budvanskog dobrotovora i da vrati kompletnu imovinu koju je prije dvije i po decenije prisvojila Opština.

Sinovac: Sva imovina treba da se vrati

Sinovac dobrotvora Miroslav Luketić prije tri godine je kazao da će se boriti da vrate oduzetu imovinu.

“Njegova volja je da se nakon smrti supruge Stane osnuje zaklada i iz tih sredstava finansira školovanje djece i Paštrovića. Tomo Luketić nije ovo zaslužio, da se njegova imovina uzurpira, jer je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih Budvana u novijoj istoriji... Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, sve do 1991. bila je uknjižena na zakladu... Međutim, te 1991. godine, bez odluke suda, Opština Budva i katastar potpuno nezakonito preknjižavaju kompletnu imovinu, kako bi mogli raspolagati najatraktivnijim zemljišnim kompleksom”.

Bonus video: