Masovno kršenje mjera u Nikšiću: Prvi ljudi opštine "za primjer", hiljade za njima

"Prošle godine kada smo išli u molitveni hod i kada smo bili optuženih da širimo zarazu. Narednih mjesec dana u gradu Nikšiću nije bilo nijednog oboljelog od ove opake bolesti. Neka tako bude i ove godine, i neka Sveti Vasilije odagna od nas svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podjela", rekao je Joanikije

55790 pregleda 229 reakcija 222 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nekoliko hiljada vjernika okupilo se ispred Saborne crkve Svetog Vasilija u Nikšiću odakle je i ove godine krenula svetovasilijevska litija.

Litiju predvodi episkok budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije sa sveštenstvom.

On je u kratkom obraćanju ispred Hrama, okupljene pozvao na poštovanje mjera. Ipak, primjetno je da veliki broj građana ne nosi zaštitne maske.

"Sjećamo se, i to ćemo proslaviti danas, prošle godine kada smo išli u molitveni hod i kada smo bili optuženih da širimo zarazu. Narednih mjesec dana u gradu Nikšiću nije bilo nijednog oboljelog od ove opake bolesti. Neka tako bude i ove godine, i neka Sveti Vasilije odagna od nas svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podjela. Da se objedinimo u ljubavi, i sigurni smo, kada mi uklonimo mržnju i rasprave između nas, da će nam bog dati svako dobro i da će u dogledno vrijeme ukinuti i ovu zarazu koju je pustio na nas zbog naših grehova ne bi li smo se obratili gospodu", kazao je Joanikije.

Litiji prisustvuju predsjednik Opštine Marko Kovačević i predsjednik Skupštine Nemanja Vuković.

Nikšić litija
foto: Privatna arhiva

Okupljanjem su prekršene mjere za suzbijanje koronavirusa propisane od strane Ministarstva zdravlja kojima se zabranjuje okupljanja.

Zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima. Zabranjena su javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Crkvena opština podgorička ranije je saopštila da zbog poštovanja zdravstvenih mjera i nemogućnosti održavanja javnih skupova sa većim brojem ljudi, neće organizovati litije za Markovdan ( 8. maj ) i za dan Svetog Vasilija Ostroškog (hodočašće za Ostrog, 10. maja).

Nikšić litija
foto: Privatna arhiva

Bonus video: