Glavni grad da planira budžetom sredstva za ostvarivanja prava OSI

Koordinatorka Pravnog programa i antidiskriminacije u UMHCG, Miroslava-Mima Ivanović, ocijenila je da je proces planiranja, izrade, sprovođenja i monitoringa realizacije budžeta Glavnog grada Podgorice neusklađen s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom
102 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje mladih sa hendikepom, UMHCG, Foto: PR Centar
Udruženje mladih sa hendikepom, UMHCG, Foto: PR Centar
Ažurirano: 30.11.2017. 18:03h

Glavni grad Podgorica trebalo bi da, u budžetima za naredne godine, planira sredstva za realizaciju lokalnih i nacionalnih dokumenata koja se tiču ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom (OSI), ocijenjeno je na pres konferenciji Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Pres konferencija o učešću OSI u planiranju, izradi, sprovođenju i monitoringu realizacije budžeta Glavnog grada dio je projekta "Obezbijedi (TI) sredstva za inkluziju - OSI", koji finansira Evropska unija i Kraljevina Holandija. kroz projekat "WEBER - Projekat unapređenja kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje reforme javne uprave".

Koordinatorka Pravnog programa i antidiskriminacije u UMHCG, Miroslava-Mima Ivanović, ocijenila je da je proces planiranja, izrade, sprovođenja i monitoringa realizacije budžeta Glavnog grada Podgorice neusklađen s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

„Ovo u svakodnevnom životu OSI znači da ne mogu ostvariti osnovna prava zagarantova Konvencijom i da se potpuno onemogućava njihovo učešće u procesu planiranja, izrade, sprovođenja i monitoringa realizacije budžeta Glavnog grada Podgorice“, objasnila je Ivanović.

Ona je kazala da je UMHCG, u okviru projekta, uradio istraživanje sa fokus grupama, na osnovu kojih su donijeli preporuke za unaprijeđenje u toj oblasti.

„Potrebno je kontinuirano raditi i preuzeti odgovornost za sprovođenje preporuka Komiteta UN-a za prava OSI od strane Glavnog grada Podgorica“, poručila je Ivanović.

U Odluci o budžetu Glavnog grada Podgorice za 2018. godinu i u narednim godinama, kako je istakla, potrebno je planirati sredstva za realizaciju lokalnih i nacionalnih dokumenata koja se tiču ostvarivanja prava OSI.

„U okviru tih dokumenata, potrebno je definisati sljedeće podstavke budžetskih linija: funkcionisanje OSI, uspostavljanje kvalitetnijih i pristupačnih kanala komunikacije između institucija Glavnog grada Podgorice i OSI, servis tumača za znakovni (gestovni) jezik, fizioterapeutske usluge za OSI, besplatnu pravnu pomoć za OSI“, ukazala je Ivanović.

U budžetu je, kako je istakla, potrebno definisati i obezbjeđivanje pristupačnosti objekata i površina u javnoj upotrebi, pristupačan gradski prevoz s audio signalizacijom, obezbjeđivanje većeg broja parking mjesta za OSI i lakše procedure za ostvarivanje prava na njih, zapošljavanje OSI u institucijama Glavnog grada Podgorice.

„Potrebno je i formirati poseban fond koji bi dodatno podržao rješavanje problema nepristupačnosti u Glavnom gradu Podgorica, kao i uspostaviti institucionalni mehanizam koji bi obezbijedio prikupljanje informacija od korisnika/ca budžeta o njihovim potrebama, a koji bi bio pristupačan i za OSI, kako bi se finansiranje njihovog zadovoljenja planiralo u budžetu Glavnog grada Podgorice“, kazala je Ivanović;

Novinar Dnevnog lista Dan, Milan Sekulović, kazao je da je ta dnevna novina sprovela istraživanje sa UMHCG, koje je pokazalo da je, kako je ukazao, Glavni grad Podgorica spremniji da plati “kaznu” zbog nezapošljavanja OSI, „nego da zaposli nekog mladog momka i djevojku koji može raditi bilo koji administrativni posao“.

„Osobama sa invaliditetom je u Podgorici uskraćeno i pravo da se bave kreiranjem budžeta, jer se taj akt piše u nepristupačnim prostorijama, a da stvar bude još ironičnija i javne rasprave se odvijaju u prostorijama nepristupačnim za OSI. Takođe, ne mogu ga svi čitati“, naveo je Sekulović.

On smatra da se na taj način OSI dovode pred svršen čin, kao što je, kako je kazao, to bio primjer ove godine.

„Budžetom za 2017. godinu Glavnog grada nije predviđen nijedan cent za aktivnosti kojim bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom, iako svaki deseti građanin Podgorice ima neki vid invaliditeta“, istakao je Sekulović.

Kako je kazao, uprkos priči o prilagođavanju objekata za pristup OSI i navodnim izdvajanjima u te svrhe, „u praksi nijesmo otkrili pohvalne rezultate“.

„Istina je da je dio objekata prilagođen, na primjer zgrada uprave Glavnog grada, Skupštine Glavnog grada, bibilioteke „Radosav Ljumović“ KIC-a „Budo Tomović”, kao i JU na Kakarickoj gori, ali često samo je ispunjena forma, ne i suština. U većinu pomenutih institucija OSI može ući, ali se ne može kretati istom. Sve to nije razlog da se obezbijedi posebna budžetska stavka za uređenje grada po mjeri svih građana“, rekao je Sekulović.

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, Ana Đurnić, kazala je da je projekat UMHCG dio šireg projekta WEBER koji sprovodi sedam think-thank organizacija civilnog društva iz regiona, među kojima je i IA.

„Ukupna sredstva za program grantova iznose 225 hiljada eura na nivou regiona, koje koristimo za 33 projekta u okviru ovih šest država. Na konkurs za dodjelu malih grantova prijavile su se 142 organizacije civilnog društva, od čega deset iz Crne Gore, od kojih smo odabrali njih pet, od kojih je jedan UMHCG“, pojasnila je Đurnić.

Ona je kazala da je ovih pet projekata usmjereno na jačanje transparentnosti i odgovornosti lokalnih samouprava u smislu unapređenja primjene mehanizma slobodnog pristupa informacijama, participativnost, izradu, i koordinaciju javnih politika, kao i na upravljanje javnim finansijama.

Bonus video: