Državna pomoć komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima

Podsjećaju da je započet Kontinuirani dijalog sa medijima u cilju identifikovanja njihovih potreba i mapiranja izazova sa kojima se susrijeću

4317 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Sastanak, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Svi komercijalni i lokalni radio i TV emiteri u Crnoj Gori ove godine će dobiti oko 400 hiljada eura državne pomoći, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Vlada je, na predlog ta dva resora, donijela odluku da se, u sklopu programa državne pomoći 2018-2021, pomoć odobri i onim emiterima koji nijesu uredno izmirili obaveze iz prošle godine prema Radio-difuznom centru (RDC).

Iz ministarstava su podsjetili da pravo na korišćenje državne pomoći imaju oni emiteri koji su izmirili redovne obaveze prema RDC počev od 2017. godine, što se dokazuje potvrdom koju izdaje to tijelo.

„Ova odluka je donijeta imajući u vidu izazovnu ekonomsku situaciju prouzorokovanu pandemijom koranavirusa, usled koje su se brojni lokalni i komercijalni radio i TV emiteri suočili sa otežanim poslovanjem i značajnim finansijskim problemima i nijesu bili u mogućnosti da izmiruju svoje redovne obaveze tokom prošle godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ističe se da je u prethodnom trogodišnjem periodu državna pomoć uspješno realizovana, a dug emitera značajno smanjen.

Iz ministarstava su saopštili da je za pomoć ove godine izdvojeno oko 400 hiljada eura.

„Za 34 radio i TV emitera koji su izmirili svoje obaveze za prošlu godinu planirano je 346.991 hiljada eura državne pomoći, a za 14 emitera koji nijesu izvršili plaćanja ugovorenih obaveza prema RDC-u za prethodnu godinu 39.697 eura“, precizira se u saopštenju.

Navodi se da je Upravni odbor Organizacije za zaštitu prava autora muzike (PAM) donio Odluku da se komercijalni radio i TV emiteri oslobode naknade za korišćenje repertoara PAM-a za tri mjeseca ili, po njihovom izboru, 30 odsto mjesečne naknade za čitavu godinu.

Kako se dodaje, ta odluka se ne odnosi na emitere koji su ovu mogućnost već iskoristili, nego na one koji legalno koriste muziku, odnosno imaju ugovor sa PAM-om.

„Navedenim stimulativnim mjerama, PAM će pružiti finansijsku podršku komercijalnim radio i TV emiterima, a sistem zaštite intelektualne svojine, prije svega, autorskih muzičkih prava će ostati održiv i na zakonu zasnovan“, poručili su iz dva Vladina resora.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija su kazali da je ovo još jedan pokazatelj da Vlada razumije probleme sa kojima se mediji susrijeću i želi da im pruži podršku u cilju prevazilaženja krize usljed pandemije koronavirusa, posebno uvažavajući značaj medija za razvoj demokratskog društva.

Oni podsjećaju da je započet Kontinuirani dijalog sa medijima u cilju identifikovanja njihovih potreba i mapiranja izazova sa kojima se susrijeću.

„Kako bi se udruženim snagama postigla dugoročna rješenja u izazovima sa kojima se suočavaju svi predstavnici medijske zajednice u svom radu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: