oprema vrijedna 108.000 dolara

Ambasada SAD donirala opremu Forenzičkom centru Uprave policije

Ambasadorka sa v.d. direktora policije obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih vještaka

4008 pregleda 4 komentar(a)
Rajnke i Brđanin, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Rajnke i Brđanin, Foto: Ambasada SAD u Podgorici

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke posjetila je danas Forenzički centar Uprave policije u Danilovgradu kojem je donirala IT opremu vrijednu 108.000 dolara.

Ta oprema će, kako je saopšteno iz ambasade, Forenzičkom centru omogućiti bezbjednu kompjutersku mrežu i skladište podataka, što će pomoći Centru u pripremi za prelazak na automatizovani sistem upravljanja laboratorijskim informacijama.

Ambasadorka je zajedno sa v.d. direktora policije Zoranom Brđaninom obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih vještaka.

"Novi sistem za upravljanje informacijama obezbjeđuje potpunu kontrolu i transparentnost načina na koji se dokazi ispituju, što će unaprijediti pouzdanost forenzičkih vještačenja u sudskim postupcima. Ambasada SAD intenzivno sarađuje sa Upravom policije na jačanju sposobnosti policije da suzbije organizovani kriminal i ispuni kriterijume za pristupanje Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije saopštili su da je današnja donacija potvrda snažnog partnerstva sa Ambasadom SAD.

Kazali su da će donirana oprema unaprijediti pouzdanost forenzičkih vještačenja i doprinijeti ukupnom profesionalnom razvoju Uprave policije.

Podrška Ambasade SAD Forenzičkom centru dio je Međunarodnog programa podrške Ministarstva pravde SAD za obuku policije, a donacija IT opreme omogućena je finansiranjem od strane Biroa Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona.