Kašćelanovih osam stanova još u blokadi

Opština Budva ni nakon šest godina nije skinula hipoteku zbog poreskog duga navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana koji je premašio 30.000 eura. Imovinu je u međuvremenu blokirao i Viši sud

11007 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalaze Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u kojoj se nalaze Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva ni nakon šest godina nije skinula hipoteku sa osam stanova koji su u vlasništvu Kotoranina Slobodana Kašćelana, navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, zbog poreskog duga koji je premašio 30 hiljada eura.

Kašćelanu - vlasniku stanova od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata u stambenoj zgradi na samoj jadranskoj magistrali u naselju Komoševina, u podnožju brda Spas, Sekretarijat za finansije Opštine Budva je u dva navrata, prvi put još 2015, a potom 2018. upisao hipoteku zbog duga na ime poreza na nepokretnost, blokirajući nekretnine dok se ne izmiri poresko potraživanje.

Imovinu je u međuvremenu blokirao i Viši sud na zahtjev tužilaštva, donoseći privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja, koja ni nakon tri godine nije izbrisana.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Luka Zeković

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Do sada su rijetko država, a i opštine posezale za ovim radikalnim mjerama, pa čak i kada su poreska potraživanja premašivala desetine hiljada eura.

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, proteklih nekoliko godina blokirala je gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo firmi, koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima, koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost. Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenje o upisu hipoteka.

Kašćelan je nedavno uhapšen i nalazi se u istražnom zatvoru u Spužu. U akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva krajem aprila uhapšeni su on, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Zoran Kažić, kao i Podgoričanin Darko Prelević.

Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

U Višem sudu u toku je suđenje protiv Kašćelana koji je optužnicom Specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, zajedno sa Igorom Božovićem, označen kao organizator kriminalne grupe iz Kotora. Njemu se sada sudi “samo” zbog pranja novca.

On i Božović optužnicom se terete da su organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge, pranjem novca. Navodno su bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih djela, ali i davanje uputstava ostalim članovima kriminalne organizacije.

Kriminalna grupa je imala za cilj vršenje krivičnih djela iznuda - zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.

Bonus video: