MUP: Pumpe za ispumpavanje vode poslate Cetinju

Operativni štab je zaključio da, izuzev teritorije Cetinja gdje je Direktorat za vanredne situacije poslao pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora, nije bilo potrebe za angažovanjem resursa sa državnog nivoa
90 pregleda 5 komentar(a)
Operativni štab za zaštitu i spasavanje, Foto: MUP Crne Gore
Operativni štab za zaštitu i spasavanje, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 30.11.2017. 14:49h

Direktorat za vanredne situacije poslao je pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora na teritoriji Cetinja, saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon sjednice Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.

Operativni štab je zaključio da, izuzev teritorije Cetinja gdje je Direktorat za vanredne situacije poslao pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora, nije bilo potrebe za angažovanjem resursa sa državnog nivoa.

Na sjednici je, kako se navodi, analiziran odgovor sistema zaštite i spašavanja prethodne požarne sezone, i konstatovano da je u zaštiti od požara na otvorenom prostoru sistem odgovorio profesionalno i u skladu sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima.

„Operativni štab je razmotrio i pripremljenost državnih organa, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave za odgovor na predstojeću zimsku sezonu, naročito sa aspekta poplava i ekstremnih meteoroloških prilika“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici subjekata sistema zaštite i spašavanja saopštili da su preduzeli neophodne mjere i radnje u cilju preventivnog i operativnog djelovanja u slučaju mogućih elementarnih nepogoda.

„Poseban akcenat dat je na izradi planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja na lokalnom nivou, aktivnog učešća opštinskih timova za zaštitu i spašavanje u preduzimanju mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a takođe je naglašeno da koordinacija između državnog i lokalnog nivoa u ovoj oblasti mora biti kontinuirana i kvalitetna“, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici usvojena je Informacija o požarima u ovoj godini i Poslovnik o radu Operativnog štaba.

Operativni štab za zaštitu i spašavanje će, kako je saopšteno, nastaviti da kontinuirano prati situaciju na području Crne Gore i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima.

Bonus video: