usklađivanje sa regulativom evropske unije

Roming kao kod kuće, osim sa Hrvatskom

Od 1. jula građani zemalja Zapadnog Balkana koristiće usluge telekomunikacionih kompanija po cijeni kao u matičnoj državi

7010 pregleda 29 reakcija 15 komentar(a)
Foto: SHutterstock
Foto: SHutterstock

Na formiranje cijena saobraćaja u romingu, kao i na kreiranje različitih roming zona utiču brojni faktori i vlasnička struktura korporacije Crnogorskg telekoma ne može da ima presudan uticaj na to, kazali su “Vijestima” iz te kompanije, odgovarajući na pitanja o, pored ostalog, odluci da se cijene rominga sa Hrvatskom za neke usluge uvećaju za 30 odsto.

Iz Crnogorskog telekoma nedavno su korisnicima uputili poruke obavještenja da će od 1. jula moći da kao kod kuće koriste roming u državama zapadnog Balkana, ali i da je cijena rominga za Hrvatsku izjednačena sa cijenama saobraćaja u državama u kojima je važio “Moj svijet”.

Tako je odlazni poziv sada 1.95 umjesto 2,37 eura, cijena dolaznih poziva umjesto 1.13 sada je 0.88 eura, a cijena SMS poruke umjesto 0,30 sada iznosi 0,40 eura..

“Primjena Sporazuma o sniženju cijena rominga dio je usklađivanja regionalne regulative sa regulativom Evropske unije, a tzv. ‘roming kao kod kuće’ predstavlja praktičnu primjenu ideje evropskog jedinstvenog tržišta bez granica, na kojoj počiva Evropska unija. Ono što korisnike očekuje od 1. jula jeste posljednja faza primjene ovog Sporazuma u zemljama zapadnog Balkana. Drugim riječima, korisnici Telekoma će od polovine ove godine u zemljama regiona razgovarati i surfovati kao u Crnoj Gori, što znači da će svi oni koji putuju u Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju ili BiH, u tim zemljama minute, gigabajte i SMS-ove iz svojih paketa trošiti kao u našoj zemlji”, kazali su iz kompanije.

Dodaju i da bi “kreiranje svake roming destinacije pojedinačno značilo ulaganje velike količine resursa i vremena u razvoj i testiranje u tzv. ‘billing’ sistemu”.

“I dovelo bi do kreiranja velikog broja pojedinačnih zona i povećanje kompleksnosti samog sistema, što ne bi istovremeno i značilo i stvaranje boljeg korisničkog iskustva i povećanje kvaliteta naših usluga ka korisnicima. Dakle, prema Sporazumu o sniženju cijena rominga - čija je naša zemlja potpisnica - zemlje koje spadaju u zonu Balkana su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, dok je Hrvatska kao članica Evropske unije ostala izuzeta iz ove regulacije, zbog čega je, kako ne bi egzistirala kao samostalna destinacija, izjednačena sa drugim zemljama koje su bile dio ‘Moj svijet’ opcije”, kazali su iz kompanije, dodajući da “nije došlo samo do izmjene cijene rominga u Hrvatskoj, već i do značajnog snižavanja cijena saobraćaja u ostalim državama opcije ‘Moj svijet’, koje će sada sačinjavati jednu roming zonu”.

“Ukratko, formiranje jedinstvene roming zone za zemlje na koje se ne odnosi roming regulacija zapadnog Balkana omogućilo nam je da kreiramo povoljniju ponudu za korisnike i da im dodatno kroz nove i još bolje Travel&Surf karte omogućimo opušteno surfovanje u većini evropskih zemalja. Konačno, sve ove aktivnosti samo su dio jedne veće i dugoročnije roming strategije, koja ima za cilj pružanje kvalitetnijih usluga i kreiranje različitih povoljnosti za korisnike, koje počinju sa već pomenutim izmjenama u Travel&Surf kartama, kao i sa sprovođenjem posljednjeg koraka roming regulacije u zemaljama Zapadnog Balkana. Imajući sve to u vidu, jasno je da na cijene saobraćaja u romingu i na kreiranje različitih zona utiču brojni faktori, na koje vlasnička struktura korporacije kojoj Crnogorski telekom ne može imati presudan uticaj”, kazali su iz kompanije.

Hrvatski telekom kupio je u januaru 2017. od Mađar telekoma 76,53 odsto akcija Crnogorskog telekoma, u vrijednosti od 123,5 miliona eura.

Tada je saopšteno da su “bliskost crnogorskog i hrvatskog tržišta, mogućnost razmjene znanja i tehnologija, optimizacija poslovanja i mogućnost zajedničkog tržišnog nastupa, glavni razlozi za ovu transakciju i povezivanje dviju kompanija”.

Iz Telenora i M-tela korisnike nisu još obavještavali o eventualnim novim uslovima rominga mimo država zapadnog Balkana, gdje će od 1. jula korisnici moći da koriste usluge po istim uslovima i cijenama kao u Crnoj Gori.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je 2019. u okviru Drugog digitalnog samita zapadnog Balkana. Na taj način Crna Gora, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo idu putem država članica EU, koje su međusobno ukinule roming prije nekoliko godina i čiji građani razmjenjuju pozive, poruke i podatke po istim troškovima, nezavisno od toga u kojoj državi se nalaze.

Preporučujemo za Vas