Vujović: Đaci nisu učestvovali kao predstavnici škole, već kao dio organizacije SUBNOR-a

"Ako je neko mirnu šetnju posvećenu pobjedi nad fašizmom shvatio kao antivladin protest, to je njihov problem"

9475 pregleda 481 reakcija 44 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nastavnica istorije u cetinjskoj Osnovnoj školi "Lovćenski partizanski odred", Sanja Vujović, kazala je da đaci te škole, u polaganju vijenaca sa predstavnicima SUBNOR-a Crne Gore, 9. maja u Podgorici, nisu učestvovali kao predstavnici škole, već kao dio organicacije SUBNOR-a.

Uprava cetinjske škole pokrenula je ranije disciplinski postupak protiv nastavnice, a disciplinska komisija će ispitati da li je navodno zloupotrijebila đake u političke svrhe, time što su učestvovali u polaganju vijenaca sa predstavnicima SUBNOR-a i učestvovali u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Vujović je odbacila te navode.

"Dragi sugrađani, kolege, prijatelji, roditelji, učenici, svi Crnogorci koji se smatrate antifasitima, svi Vi koji ste bezrezervno stali uz mene i podržali me u ovom gestu, želim od srca da Vam se zahvalim. Definitivno sam neko ko je protiv bilo kakvog vida politike u školi i tvrdim i čvrsto stojim iza svojeg postupka da nijedno dijete nije zloupotrijebljeno u političke svrhe. Sva djeca su imala saglasnost roditelja, da učestvuju u programu polaganja vijenaca na spomen obilježja palim borcima za slobodu Crne Gore. Mi smo antifašistička država, makar nam tako stoji u Ustavu, pa onda se tako i ponašajmo. Sva Evropa slavi Dan pobjede nad fašizmom, zašto mi ne možemo", objavila je Vujović na svom Fejsbuk nalogu.

Ako je neko mirnu šetnju posvećenu pobjedi nad fašizmom shvatio kao antivladin protest, to je njihov problem, poručila je nastavnica.

"Molim Vas da mene i ovu prevaspitanu i pametnu djecu, čiji su roditelji intelektualci, zaobiđete, jer da je sreće (ne podižem sebi rejting) svaka škola bi trebala da ima obavezu da djecu uči antifašizmu, jer je kako nam i Ustav kaže to budući put naše države. I ako djeca nijesu učestvovala kao predstavnici škole, već kao dio organicacije SUBNOR-a, imala sam moralnu i profesionalnu obavezu da obavijestim direktora škole o planiranim aktivnostima. Još jednom želim da se zahvalim svima Vama, koji ste odbranili prvenstveno moju profesiju, mene lično i ovu djecu koja su samo dostojanstveno šetala i pokazala da ce Crna Gora uvijek biti i ostati antifašistička dok ima generacija kao što su oni. Ponosna sam na njih", zaključila je u objavi.

Bonus video: