Neki novi klinci: Već uništen jedan od natpisa u parku posvećenom Balaševiću

Parkovska površina posvećena preminulom kantautoru nalazi se na Bulevaru Mihaila Lalića

23758 pregleda 1799 reakcija 67 komentar(a)
Sa otvaranja parka, Foto: Savo Prelević
Sa otvaranja parka, Foto: Savo Prelević

Parkovska površina posvećena nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću u Podgorici otvorena je prije četiri dana, a nepoznata lica već su uništila jedan od postavljenih natpisa, sudeći po fotografiji objavljenoj na Fejsbuku.

Park je otvoren na Bulevaru Mihaila Lalića u naselju Blok V i prostire na 7.000 kvadratnih metara. U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, od kojih svaka simboliše po jednu godinu Balaševićevog života, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na tom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posijana na svim slobodnim površinama (5.600 kvadrata), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje koji će se snadbijevati vodom iz bunara.

U parku su izgrađene pješačke staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i devet korpi za otpatke, kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri njihalice za djecu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pjesama. Park je u cjelosti i osvijetljen, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 100.000 eura.

Bonus video: