Đukić: Lokalne institucije da reaguju na uništavanje ribljeg fonda

„Opština Kolašin, shodno zakonu i Statutu, ima obavezu da čuva i unapređuje stanje na kolašinskim rijekama", kazao je predsjednik SO Kolašin

2253 pregleda 6 komentar(a)
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću uputio je incijativu za osnivanje doo „Sportsko – ribolovno društvo Kolašin“, To preduzeće, objašnjava on, osnovala bi Opština.

„Opština Kolašin, shodno zakonu i Statutu, ima obavezu da čuva i unapređuje stanje na kolašinskim rijekama. Oko 150 km vodotokova Tare, Morače i njihovih pritoka niko ne čuva i štiti od uništavanja ribljeg fonda – jednog od najvećih bogatstava Kolašina i Crne Gore. Na ovim vodotocima nekontrolisano se izlovljava riba uz pomoć struje, dinamita, mreža i ostalih nedozvoljenih sredstava. Potrebna je hitna reakcija lokalnih institucija kako bi se posledice ove „ekološke katastrofe“ sanirale, dok još nije kasno“, saopštio je Đukić.

Djelatnost preduzeća, objašnjava on, bila bi ribolov, njegova zaštita, unapređenje i promocija. Podsjeća da je, prije te inicijative, sredinom aprila, tražio mišljenje nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Od ministra Aleksandra Stijovića, u ekspresnom roku, dobio sam pozitivno mišljenje i preporuke o pravnim i institucionalnim mogućnostima da Opština Kolašin osnuje takvo društvo i unaprijedi veoma loše stanje kolašinskih rijeka. Koristim priliku da se zahvalim ministru Stijoviću na profesionalnom i posvećenom odnosu prema ovom problemu Kolašina, što nažalost, nije praksa svih ministara nove Vlade. Zabrinjava činjenica da sam u kraćem roku dobio odgovor od ministra nego od predsjednika Opštine, čiji odgovor još uvijek čekam i ja i zainteresovana javnost i građani Kolašina“, piše u Đukićevom saopštenju.

On tvrdi da već godinu, nadležnim organima Opštine, pokušavam da skrene pažnju na važnost rešavanja lošeg stanja na kolašinskim rijekama. Poslednji put, na sastanku održanom sredinom aprila, predsjednika Opštine i nadležne sekretare, kaže Đukić, informisao ih je i o ekološkim, turističkim i finansijskim prednostima osnivanja društva i dostavio im mišljenje ministarstva.

„Predmetnu inicijativu i nacrt finansijskog plana i programa za period 2021 – 2027 dostavit ću i svim odborničkim klubovima u kolašinskom lokalnom parlamentu, jer očekujem jednoglasnu podršku za ovakav projekat zaštite voda i ribljeg fonda. Održivost og privrednog društva ne bi bila vezana za finansije osnivača – Opštine, već za bogatstvo i potencijal ribljeg fonda koji treba da se koristi isključivo u turističke i sportsko – rekreativne svrhe. Poznato je da su ovakva društva finansijski veoma uspješna u BiH, Sloveniji..Mnogi gradovi u regionu žive od te vrste turizma – sportskog ribolova na zaštićenim rijekama. To su, takođe, razlozi zašto sam predsjedniku Opštine predložio osnivanje privrednog društva čija bi djelatnost bila ribolov i njegova zaštita“, saopštio je predsjednik SO.

Samo zajedničkim snagama, tvrdi on, „Opština Kolašin i brojni sportski ribolovci mogu uspješno da sačuvaju i unaprijede sadašnje stanje koje je nedopustivo“.

„Nadam se da ova moja inicijativa neće biti zanemarena, kao još neki predlozi od javnog interesa koje sam uputio predsjedniku Opštine. Ukoliko se to desi i u ovom slučaju, posledice po vode i riblji fond biće nepovratne za duži vremenski period“, upozorava Đukić.

Bonus video: