Umjesto da smanji, Šundić traži veći broj radnika u RTCG

Šundić nije odgovarao na pozive “Vijesti”, kao ni predsjednik Savjeta Ivan Jovetić.

17694 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Bez obzira na to što je generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić tokom madata saopštavao da u Javnom servisu ima više zaposlenih nego što je realna potreba, menadžment te medijske kuće dostavio je nedavno Savjetu sistematizaciju, prema kojoj je predviđeno da se sadašnji broj poveća za još preko 30 radnih mjesta.

To je juče objavio član Savjeta Milan Radović, koji je taj potez menadžmenta kritikovao, navodeći da Javni servirs trenutno broji 735 zaposlenih, a to “pitanje treba da riješi novi saziv Savjeta i racionalizuje broj zaposlenih”.

“Moj je stav da sadašnji saziv ne treba da se bavi ovim, to pitanje treba da uređuje novi Savjet. Iz razloga što nam je mandat pri kraju, svakako, ali u pozadini ima dosta toga, neriješenih problema. Prvo, što je porastao broj zaposlenih, nije se vodilo računa o racionalizaciji, imajući u vidu da je ogroman broj zaposlenih. Da je teška finansijska situacija u zemlji zbog korone, da o tome svakako treba voditi računa. Takođe, ništa se nije uradilo od strane menadžmenta u prosecuiranju onih koji ne dolaze na posao, a takva je situacija godinama u samoj kući”, navodi Radović.

Šundić nije odgovarao na pozive “Vijesti”, kao ni predsjednik Savjeta Ivan Jovetić.

Administrativni odbor Skupštine nedavno je utvrdio listu predloga za nove članove Savjeta.

Radović je kazao da bi se onda tim pitanjem trebalo prvo pozabaviti, a onda otvoriti jedan potpuno otvoren proces donošenja sistematizacije, uključiti sindikate, ali i eksperte koji bi procjenili koliko je zaposlenih zaista potrebno, kojih zanimanja,...

“Otvoriti pitanje rješavanja broja radnika, koji da kažem više nisu u nekoj potrebi, imajući u vidu da se kuća digitalizovala. Pojedini su pred penzijom, tako da bi trebalo donijeti i neki socijalni program. To bi trebalo da bude jedan cjelovit proces, na kraju da to bude racionalno rješenje”, smatra Radović.

On je naveo da je iznenađenje najava novog zapošljavanja, imajući u vidu ranije izjave Šundića da ima prekobrojnih: “Imali smo iz Evropske unije da je rađena neka procjena i da je taj broj bio oko 600, tako da bi zasigurno trebalo uraditi jednu stručnu analizu, koliko je potrebno ljudi, koje su to profesije, kao takvu sistematizaciju postaviti, a onda u skladu sa njom rješavati pitanja jednog broja zaposlenih, koji ne odgovaraju toj sistematizaciji. I onda bi sigurno imalo prostora za racionalizaciju”.

Radović je kazao da ako budu drugačije mislili da je kolege zamolio da ne dozvole da dođe do povećanja radnika.

“Ako to bude na dnevnom redu, da Savjet ne dozvoli da se poveća broj radnika. Brzo će biti sjednica”.

Radović je kazao da je obrazloženje menadžmenta da je povećanje zbog parlamentarnog programa i podgoričke hronike.

“I to je svakako za mene neprihvatljivo, mišljenja sam da u okviru 735 radnika treba pronaći rješenje. Diskutabilna je i podgorička hronika, imajući u vidu da se otvorio i Javni servis Radio televizija Podgorica. Tu je trebalo ići na neki oblik saradnje nacionalnog emitera i lokalnog. Da li su već nekog angažovali, ne znam”, rekao je Radović.

Istakao je da ne znaju šta sindikati misle o tome, ali da je u dokumentu navedeno da su sva potrebna usaglašavanja urađena.

Članica Savjeta RTCG Bojana Jokić navodi da predviđeno povećanje broja zaposlenih nije neophodno i da smatra da po trenutnom stanju Javni servis ima viška zaposlenih, pa predlog nove sistematizacije treba da bude u smjeru smanjenja broja zaposlenih, kao i optimizacije troškova.

“Ako uzmemo u obzir da je trenutni Savjet u v. d. stanju do izglasavanja novog, smatram da nije pametno izjašnjavati se na predlog generalnog direktora kada je u pitanju sistematizacija radnih mjesta, ali ako bi došlo do toga glasala bih protiv usvajanja predložene sistematizacije. Ovo pitanje smatram da treba da rješava novi savjet i menadžment”, kaže Jokićeva.

Bonus video: