do sad uloženo 6 miliona

Za pljevaljsku kanalizaciju treba još 7 miliona

Zbog nerazdvojene atmosferske i fekalne kanalizacije u Pljevljima, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u čiju izgradnju je proteklih nekoliko godina uloženo oko šest miliona eura, “u potpunosti nije pušteno u pogon”

3514 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje za otpadne vode u Židovićima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za otpadne vode u Židovićima, Foto: Goran Malidžan

Za rekonstrukciju kanalizacione mreže u Pljevljima koja podrazumijeva razdvajanje fekalne od atmosferske kanaiizacije potrebno je izdvojiti oko sedam miliona eura.

To je konstatovano u izvještaju o radu za prošlu godinu predsjednika Opštine Igora Golubovića.

Zbog nerazdojene atmosferske i fekalne kanalizacije u Pljevljima, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u čiju izgradnju je proteklih nekoliko godina uloženo oko šest miliona eura, “u potpunosti nije pušteno u pogon”.

Opština je, istakao je Golubović, obezbijedila 350.000 eura donatorskih sredstava za projektovanje atmosferske i fekalne kanalizacije. Opština je, tvrdi on, ušla u najuži izbor za dobijanje povoljnih kredita i grantova za izvođenje radova koji su zbog decenijskog odlaganja rješavanja ovih problema procijenjeni na sedam miliona eura.

Ranije je iz Opštine saopšteno da će dio novca koji se naplaćuje po osnovu ekološke naknade od Rudnika uglja, Termoelektrane Pljevlja i Rudnik olova i cinka Gradir Montenegro, biti usmjeren za ove radove.

Opština Pljevlja prošle godine od ekološke naknade prihodovala je 2,03 miliona eura. Najmanje toliko novca prihodovaće i ove godine.

U Opštini su kazali i da bi radovi na razdvajanju atmosferske od fekalne kanalizacije mogli početi u julu ili avgustu i da će trajati između jedne i dvije godine.

Španska kompanija “Akvalija” koja je izvodila radove na postrojenju za preradu otpadnih voda u Pljevljima sredinom prošle godine napustila je projekat skoro godinu prije isteka ugovora potpisanog sa lokalnom upravom u Pljevljima. Iz španske kompanije je saopšteno da su to uradili tek nakon što su iscrpili svaku mogućnost dogovora sa Opštinom Pljevlja o daljem načinu rada tog postrojenja.

U kompaniji su smatrali da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu.

Troškove probnog rada postrojenja prema ugovoru “Akvalija” je trebala da snosi do tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole.

Radovi na izgradnji postrojenja vrijedni su više od šest miliona eura. Projekat se sa 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 miliona eura kreditno se zadužila Opština Pljevlja. Radovi su započeli u novembru 2014.

Opština je po ugovoru “Akvaliji” trebalo da isplati još 700.000 eura, a ugovorom je bilo predviđeno da se Špancima još oko 600.000 eura isplati po osnovu garancije o dobro urađenom poslu. S obzirom na to da u lokalnoj upravi nijesu zadovoljni urađenim poslom, ovaj iznos Špancima neće biti isplaćen.

Zbog kašenjenja završetka radova, Opština Pljevlja je od izvođača radova do sada naplatila 118.000 eura po osnovu penala.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što bi se u prvoj fazi radilo za 28.000 korisnika.

Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje se upravlja postrojenjem, kao i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja.

Urađena su četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda izlivala u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade.

Preporučujemo za Vas