Manji incident na tivatskom aerodromu: Jednomotornom avionu pukla guma, bez oštećenja i posljedica za ljude u njemu

Iako je pista aerodroma Tivat trenutno zbog ovog incidenta zatvorena za saobraćaj, to se neće odraziti na ostale za danas planirane letove iz ove vazdušne luke jer će onesposposobljeni mali avion biti uklonjen prije prvog narednog leta koji po rasporedu, treba danas da bude obavjen iz tivatske vazdušne luke.

21720 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.05.2021. 13:29h

Na tivatskom aerodromu jutros nešto prije 11 časova došlo je do manjeg incidenta kada je na manjem jednomotornom avionu tipa "Piper PA-46 Malibou JetPROP” došlo do pucanja gume za vrijeme rulanja aviona za polijetanje sa piste 14.

Budući da je do pucanja gume došlo pri maloj brzini kretanja aviona prema pragu 32 sa kojeg je "PA-46" trebala da krene u polijetanje, nije došlo do oštećenja vazduhoplova, niti je bilo posljedica za ljude u njemu.

Na lice mjesta izašla je Vatrogasno spasilačka jedinica i Služba bezbjednosti Aerodroma Tivat, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

avion Tivat
foto: Siniša Luković

Aerodromske službe su sa posebnim tzv.push back vozilom koje se koristi za tegljenje aviona po aerodromskoj platformi, prevukle onesposobljeni “PA-46" američke registracije N15FK, sa piste do platforme za generalnu avijaciju gdje će mehaničari kasnije zamijeniti uništenu gumu na jednoj nozi stajnog trapa tog aviona.

Iako je pista aerodroma Tivat zbog ovog incidenta bila kraće vrijeme zatvorena za saobraćaj, to se nije odrazilo na ostale za danas planirane letove iz ove vazdušne luke jer je onesposposobljeni mali avion uklonjen prije prvog narednog leta koji po rasporedu, trebalo da bude obavljen iz tivatske vazdušne luke.

avion guma
foto: Siniša Luković

Redovno odvijanje saobračaja uspostavljeno je već oko 12 časova kada je sa piste tivatskog aerodrome uzletio jedan mali poslovni mlažnjak tipa “Cessna Citation”.

Inače, aerodrom Tivat je u subotu neočekivano “ugostio” i još dva za tu vazdušnu luku prilično neoubičajena vazduhoplova – dva američka vojna transportna helikoptrera tipa “Sikorsky UH-60 Black Hawk” koji učestvuju u jednoj NATO vježbi u regionu, a na tivatski aerodrom oni su juče sletjeli izbjegavajući nepovoljne meteo uslove, odnosno veliko nevrijeme na ruti na kojoj su originalno trebali da lete.

avion Tivat
foto: Siniša Luković

Pored ovoga, aerodrom Tivat se može pohvaliti i činjenicom da je ovdje u petak sletio i prvi avion izraelske nacionalne aviokompanije El Al Isfrael Airlines koji je ikada došao u Crnu Goru. El Alovim “Boeingom 737-800” iz Tel Aviva je doputovala jedna posebna izraelska delegacija detalji čijeg boravka u Crnoj Gori su obavijeni priličnim velom tajnosti.

Budući da El Al zbog u svijetu vrlo izražene teriorističke prijetnje po Izrael, sprovodi izuzetno striktnu bezbjedonosnu politiku i procedure kada su njegovi avioni i letovi u pitanju, to je dolazak prvog aviona izraelskog nacionalnog avioprevoznika, makar i na specijalnom letu, svojevrsno priznanje Službi bezbjednosti Aerodroma Tivat i Aerodromima Crne Gore kao operateru te vazdušne luke. El Alov B-737 će se u Tivtu kako saznajemo, zadržati do 18.maja, a avion parkiran na platformi tivatskog aerodroma je pod struktnim, 24-satnim obezbjeđenjem izraelske i sekjuriti službe domaćina.

Bonus video: