Na odmor može i porodica, ali plaća sve preko 200 eura

Realizacija turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike počeće uskoro, nakon što startuje platforma putem koje će moći da se bukira odmor kod dostupnih privatnih izdavalaca smještaja, saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja

45675 pregleda 818 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zdravstveni i prosvjetni radnici koji odlukom Vlade imaju pravo na besplatne turističke vaučere moći će na odmor da povedu i članove porodica, ali će sami morati da plate sve preko iznosa od 200 eura.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja podsjetili su da se vaučerom može platiti samo privatni smještaj.

“Prosvjetni i zdravstveni radnici će imati pravo da sa sobom na odmor povedu i članove svoje porodice, ali sve dodatne troškove koji budu prelazili iznos od 200 eura će snositi sami zdravstveni i prosvjetni radnici. Napominjemo, iznos od 200 eura je trošak samo za usluge smještaja kod izdavalaca privatnog smještaja“, pojasnili su iz resora kojim rukovodi Jakov Milatović.

U okviru četvrtog paketa mjera, Vlada je svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodijele turističke vaučere u vrijednosti do 200 eura. Prvobitno je bilo planirano da se vaučeri koriste do 1. juna, ali je zbog epidemiološke situacije i zabrane međugradskog prevoza taj rok produžen.

Iz Ministarstva su saopštili da su se stekli uslovi za realizaciju vaučera, s obzirom da je trenutna epidemiološka situacija značajno povoljnija.

Na ovaj način, istakli su iz Vlade, žele da dodatno uvaže i podrže zdravstvo i prosvjetu koji, kako navode, predstavljaju dva posebno važna stuba razvoja svakog društva

Iz Ministarstva je nedavno saopšteno da će realizacija turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike početi 20. maja i trajaće do kraja godine.

Na pitanje “Vijesti” da li je Vlada ugovorila sa izdavaocima smještaja cijene dnevnog zakupa, s obzirom da bi eventualno mogli da iskoriste priliku i podignu cijene smještaja, iz Milatovićevog resora je saopšteno da će cijene formirati izdavaoci privatnog smještaja.

“S obzirom da Ministarstvo ekonomskog razvoja nema nadležnost formiranja cijena krajnjim korisnicima, cijene će formirati izdavaoci privatnog smještaja ponaosob. Cijene privatnog smještaja će varirati u zavisnosti od mjesta u kojem se nalazi privatni smještaj, kao i kategorije privatnog smještaja“, odgovoreno je “Vijestima”.

Realizacija turističkih vaučera, ističu u Ministarstvu, počeće u drugoj polovini maja kada će startovati platforma putem koje će zainteresovani prosvjetni i zdravstveni radnici moći da bukiraju odmor kod dostupnih privatnih izdavalaca smještaja.

“Platforma koja će povezivati zainteresovane strane je krajnje jednostavna za upotrebu. Dakle, ova platforma će biti dostupna i korisnicima vaučera i izdavaocima smještaja. SMS poruka, koju će korisnici dobiti, sadrži link aplikacije i šifru. Poruke će biti dostavljene na brojeve telefona koji su evidentirani u bazi prilikom prvobitne prijave. Takođe je bitno napomenuti da neće biti fizičkog preuzimanja vaučera, već će isti biti ‘preuzet’ i evidentiran kao iskorišćen u trenutku kada korisnici vaučera, preko platforme, potvrde rezervaciju izdavaocu smještaja. Podsjećamo, rok za korišćenje vaučera produžen je do kraja decembra ove godine...”.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su podsjetili da su turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike ujedno i podrška izdavaocima privatnog smještaja u okviru mjera iz paketa podrške građanima i privredi iz prvog kvartala ove godine.

Predviđeno je da vlasniku privatnog smještaja novac po osnovu turističkog vaučera bude uplaćen deset dana nakon realizacije aranžmana.

“Imajući u vidu posebno snažan negativan efekat pandemije na poslovanje izdavaoca privatnih smještaja, ova mjera odnosi se na podršku zainteresovanim fizičkim licima koja su upisana u Centralni turistički registar za pružanje usluga u domaćinstvu, ali takođe i podrška prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, koji u periodu zdravstvene krize pripadaju kategoriji direktno izloženih”.

Procijenjeni fiskalni uticaj ove mjere iznosi 5,5 miliona eura.

Ako se taj iznos podijeli sa 200 eura, koliko je vrijednost turističkog vaučera, proizilazi da pravo na besplatan privatan smještaj ima 27.500 prosvjetnih i zdravstvenih radnika. Broj turista po tom osnovu na primorju i sjeveru države mogao bi biti i višestruko veći, ako korisnici vaučera odluče da odmaraju porodično.

Iz Ministarstva je saopšteno da se za ovu mjeru prijavilo 555 izdavalaca privatnog smještaja, od kojih je 415 ispunilo kriterijume.

Najveći broj prijava je sa juga, ali bilo je interesovanja i iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore.

S obzirom da Ministarstvo ekonomskog razvoja nema nadležnost formiranja cijena krajnjim korisnicima, cijene će formirati izdavaoci privatnog smještaja ponaosob. Cijene privatnog smještaja će varirati u zavisnosti od mjesta u kojem se nalazi privatni smještaj, kao i kategorije privatnog smještaja...

Bonus video: