predviđeno i osnivanje alimentacionog fonda

CŽP: Urađen Nacrt zakona koji će omogućiti da djeca u najkraćem roku imaju sredstva koja im pripadaju

"Devetogodišnja praksa CŽP u zastupanju žena koje samostalno brinu o djeci pokazuje da je nedavanje izdržavanja jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju i pojava zbog koje su mnoga djeca izložena siromaštvu", ističe se u saopštenju CŽP

5847 pregleda 0 komentar(a)
CŽP, Foto: Facebook
CŽP, Foto: Facebook

Nevladina organizacija (NVO) Centar za ženska prava (CŽP) je Ženskom klubu Skupštine Crne Gore dostavio Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim se utvrđuju uslovi i uređuje postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece, nadležnost, evidencija, finansiranje, kao i osnivanje Alimentacionog fonda i druga pitanja od značaja za ostvarivanje privremenog izdržavanja, saopšteno je danas iz CŽP.

"Pod uslovima određenim ovim zakonom država obezbjeđuje sredstva neophodna za izdržavanje djeteta, radi pravovremenog otklanjanja štetnih posljedica u slučajevima u kojima roditelj odnosno dužnik izdržavanja u cjelosti ili djelimično ne izmiruje obavezu izdržavanja određenu izvršnom ispravom. Devetogodišnja praksa CŽP u zastupanju žena koje samostalno brinu o djeci pokazuje da je nedavanje izdržavanja jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju i pojava zbog koje su mnoga djeca izložena siromaštvu", ističe se u saopštenju CŽP koje potpisuje Maja Raičević, izvršna direktorica.

Iz CŽP su kazali da shodno podacima Monstata, skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom, od čega je starateljstvo nad izdržavanom djecom u 79,4 % slučajeva povjereno majci, u 9,8 % ocu, u 10,2 % roditeljima i u 0,6 % drugim osobama i ustanovi, pa je kako tvrde iz CŽP, evidentno da je u najvećem broju slučajeva otac drugi roditelj koji ne plaća izdržavanje za svoje dijete.

"Sudovi u Crnoj Gori su tokom 2019. godine i do 31. avgusta 2020. godine izrekli 203 sankcije roditeljima koji nisu plaćali alimentacije, pri čemu su 43 osobe zbog neplaćanja izdržavanja za svoje dijete poslate u zatvor, a šest u kućni zatvor. Međutim, problem naplate izdržavanja mnogo je veći od prikazanih brojki budući da se svaki roditelj ne usuđuje da protiv bivšeg supružnika podnese krivičnu prijavu zbog nedavanja izdržavanja. Kako i pored izricanja više krivičnih sankcija, pa čak i zatvorskih kazni, djeca ne uspijevaju da ostvare svoja prava, roditelj koji se brine o djetetu prinuđen je da se sam nosi sa teškoćama obezbjeđivanja uslova za život, podizanja, vaspitanja i obrazovanja djeteta, dok drugi roditelj tu obavezu izbjegava", rekli su iz CŽP.

Iz te NVO su kazali da je zbog svega navedenog, stručni tim CŽP, uz podršku sudije Višeg suda u Podgorici, Ane Vuković, uradio Nacrt zakona, koji će kako tvrde omogućiti da djeca u najkraćem mogućem roku imaju na raspolaganju sredstva koja im pripadaju.

"Nacrt predviđa pojednostavljenu proceduru kod odlučivanja i garantuje da će dijete dobiti upravo onaj iznos izdržavanja koji je na osnovu svih relevantnih dokaza već utvrđen u postupku pred sudom, odnosno shodno sporazumu o vršenju roditeljaskog prava zaključenom u skladu sa odredbama Porodičnog zakona. Predloženim rješenjem je nadležnost za sprovođenje postupka za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje povjerena organu starateljstva (Centru za socijalni rad), dok je nadzor nad zakonitošću rada organa starateljstva povjeren ministarstvu nadležnom za poslove socijalnog staranja. Na taj način se pojednostavljuje procedura i umanjuju ukupni troškovi koji će se obezbjediti kroz adekvatnu raspodjelu budžetskih sredstava Centru, odnosno nadležnom ministarstvu", poručili su iz CŽP.

Iz te NVO su kazali i da predloženo rješenje predviđa vođenje jedinstvene evidencije, čime će se kroz bazu navedenih dokaza i podataka koji su od značaja za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje, omogućiiti njihova dostupnost na jednom mjestu, što će kako tvrde takođe pojednostaviti proceduru, uticati na efikasno funkcionisanje cjelokupnog postupka i umanjiti ukupne troškove.

"Alimentacioni fond kao posebna budžetska (potrošačka) jedinica ne bi imao status pravnog lica, odnosno ne bi bio posebni državni organ ili javna institucija. U ovom slučaju ne bi se dodatno usložnjavala struktura i broj upravnih organizacija u sistemu javne uprave u Crnoj Gori, što bi bilo u kontekstu sve snažnijih težnji za racionalizacijom strukture javne uprave", piše u saopštenju CŽP.

Oni su rekli i da predloženo rješenje finansiranja privremenog izdržavanja omogućava da se osim u državnom budžetu sredstva obezbjeđuju i iz drugih izvora, što će omogućiti državi da raspolaže sredstvima prikupljenim posredstvom više modaliteta, navedenih u Nacrtu zakona.

"Naime, osnivanjem Alimentacionog fonda stvoriće se finansijski uslovi za efikasan odgovor države u ispunjavanju obaveze privremenog izdržavanja, a pravom na regres, država će naplatom od dužnika izdržavanja koja će se slivati u Fond, obezbjediti neophodna sredstva za isplatu privremenog izdržavanja. Osim što bi predloženo funkcionisanje Fonda, garantovalo sigurno i pouzdano izdržavanje za svako dijete, navedenim mehanizmima naplate svi neodgovorni roditelji bi bili znatno efikasnije prinuđeni da izvršavaju obaveze prema svojoj djeci, a država bi preuzimanjem mjera naplate, potpuno oslobodila roditelja koji samostalno brine o djeci od dugih sudskih sporova i neizvjesnosti da li će njihovo dijete dobiti izdržavanje", poručili su iz CŽP.

Naveli su i da je predloženim rješenjima predviđeno i donošenje propisa, uključujući i rokove za donošenje propisa koji će omogućiti da se zakon efikasno izvršava.

"Izrada Nacrta zakona je omogućena uz podršku Fonda braće Rockefeller. Mišljenja i stavovi autora ne moraju nužno iznositi ili odražavati stavove Fonda", rekli su iz CŽP.

Nacrt zakona sa obrazloženjem možete pogledati OVDJE>>>