Kamere ne mogu u amfiteatar

Profesorima PMF-a Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povrijeđena privatnost, jer su bili pod nadzorom
206 pregleda 1 komentar(a)
Sud u Strazburu, Foto: Slobodna Evropa
Sud u Strazburu, Foto: Slobodna Evropa
Ažurirano: 29.11.2017. 20:17h

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povrijeđeno pravo na privatnost i porodični život, time što su morali da rade pod video nadzorom na toj visokoškolskoj ustanovi. Država Crna Gora, kako je naložio sud, treba da im plati po 1000 eura i sudske troškove od 1.669,50 eura.

Slučaj se odnosio na pritužbu za povredu privatnosti dvoje profesora, nakon što je video nadzor bio instaliran na područjima gdje su podučavali prije šest godina, navodi se između ostalog, u presudi koja je juče objavljena.

Profesori su naveli da je nadzor u amfiteatru i hodniku ispred dekanata 2011. nezakonit. Međutim, crnogorski sudovi odbili su zahtjev za naknadu štete, smatrajući da se ne može govoriti o zaštiti privatnog života, jer su prostorije fakulteta javna površina.

Evropski sud je odbacio tvrdnju Vlade da je slučaj nedopušten. Ona je negirala navode profesora o povredi privatnosti, jer je "područje pod nadzorom bilo javno radno područje".

"Sud je napomenuo da je prethodno utvrdio da bi "privatni život" mogao uključivati i profesionalne djelatnosti i smatrati da je to bio slučaj i sa gospođom Antović i gospodinom Mirkovićem," navodi se u odluci.

Utvrđeno je, dodaje se u presudi, da je nadzor nad kamerama ugrozio njihovo pravo na privatnost i da dokazi pokazuju da je taj nadzor kršio odredbe crnogorskog prava.

Tokom suđenja u Osnovnom sudu u Podgorici tadašnji dekan PMF-a Predrag Stanišić ocijenio je da su kamere u toj visokoškolskoj ustanovi bile neophodne jer je bezbjednost imovine i lica na tom fakultetu veoma ugrožena, amfiteatri u vrlo lošem stanju, da postoji velika opasnost od krađe skupe računarske opreme.

Dvoje profesora tada je od Osnovnog suda tražilo takođe po 1000 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti.

Bonus video: